Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rušné momenty v Gruzínsku: Polícia zasiahla proti demonštrantom žiadajúcim nové voľby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Shakh Aivazov)

TBILISI - Polícia v Gruzínsku v nedeľu zasiahla proti tisíckam demonštrantov, ktorí žiadali nové voľby po tom, ako opozícia vládnucu stranu obvinila z manipulácie minulotýždňových parlamentných volieb. Informovala o tom agentúra AFP.

Približne 45.000 demonštrantov sa zhromaždilo pred budovou parlamentu v hlavnom meste krajiny Tbilisi, píše AFP. Neskôr sa presunuli k budove ústrednej volebnej komisie. Poriadková polícia podľa záberov v televízii proti demonštrantom bez varovania použila vodné delá a slzotvorný plyn. Protestujúci ľudia hrozili, že zablokujú budovu ústrednej volebnej komisie.

Parlamentné voľby sa v Gruzínsku konali v sobotu 31. októbra a zvíťazila v nich vládnuca strana Gruzínsky sen miliardára Bidzinu Ivanišviliho, pripomína AFP. Táto strana však obvinenia z volebného podvodu odmieta. Opozičné strany v novom parlamente odmietli zasadnúť.

Zjednotené národné hnutie založené exprezidentom Michailom Saakašvilim sa ešte pred voľbami s menšími politickými stranami dohodlo, že v prípade zvolenia vytvoria koaličnú vládu. Gruzínsky premiér Giorgi Gacharia povedal, že voľby predstavujú "dôležitý míľnik v demokratickom rozvoji Gruzínska" a kritizoval opozíciu za organizáciu zhromaždení počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.

Viac o téme: ZásahDemonštrantiPolícia TbilisiGruzínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu