Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA si pripomenuli 75. výročie podpisu kapitulácie Japonska: Pre ministra obrany je to česť

Americký minister obrany Mark Esper
Americký minister obrany Mark Esper (Zdroj: SITA/Army Staff Sgt. Nicole Mejia/Department of Defense via AP)

HONOLULU- Predstavitelia americkej vlády a vojnoví veteráni si v stredu na palube vojnovej lode USS Missouri na Havaji pripomenuli 75. výročie podpísania kapitulácie Japonska v druhej svetovej vojne. Informovala o tom agentúra AP.

Na slávnosti sa zúčastnilo len približne 50 ľudí z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Boli medzi nimi vládny predstavitelia a veteráni z bojov druhej svetovej vojny. Americký minister obrany Mark Esper povedal, že je preňho česť pripomenúť si "obety a víťazstvá" vojakov a spojencov, ktorí pomohli v boji za mier.

"Náš záväzok voči svetu je dnes taký istý ako ten v roku 1941," napísal Esper na Twitteri. USA budú podľa jeho slov pripravené "bojovať s akýmkoľvek nepriateľom a brániť akéhokoľvek priateľa".

USA do vojny vstúpili po japonskom útoku na americkú námornú základňu Pearl Harbor na Havaji 7. decembra 1941. Boje v Tichomorí a na Ďalekom východe medzi americkými a japonskými vojskami pokračovali aj po ukončení vojny v Európe v máji 1945.

Zhodenie atómových bômb na japonské mestá Hirošima a Nagasaki v auguste 1945 urýchlilo kapituláciu Japonského cisárstva. Cisár Hirohito predniesol 15. augusta 1945 historický rozhlasový prejav, v ktorom oznámil kapituláciu. K samotnému podpisu kapitulácie došlo 2. septembra na americkej vojnovej lodi USS Missouri.

Viac o téme: USAMark Esper75. výročie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu