Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Udalosť, ktorá zmenila dejiny: USA si pripomenuli 79. výročie útoku na základňu Pearl Harbor

Ilustračné foto (75. výročie útoku na Pearl Harbor pred štyrmi rokmi)
Ilustračné foto (75. výročie útoku na Pearl Harbor pred štyrmi rokmi) (Zdroj: SITA/AP)

HONOLULU - Príslušníci ozbrojených síl USA a predstavitelia americkej Správy národných parkov (NPS) sa v pondelok zhromaždili v prístave Pearl Harbor na Havajských ostrovoch, aby si pripomenuli obete japonského útoku na túto vojenskú základňu zo 7. decembra 1941. Informovala o tom agentúra AP.

Preživší útoku, ktorí sú v pokročilom veku, však neboli prítomní z dôvodu rizika spojeného s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Zvon z lode USS Arizona zazvonil o 7.55 h miestneho času, čím sa začala minúta ticha. Presne v tom čase sa pred 79 rokmi začal útok japonský útok. Nad prístavom preleteli stíhacie lietadlá typu F-22. Americká armáda spomienku vysielala on-line, aby ju mohli sledovať tí, ktoré sa na nej nemohli osobne zúčastniť.

Admirál John Aquilino, veliteľ americkej tichomorskej flotily, vo svojom príhovore vyjadri úctu príslušníkom americkej armády, ktorí boli v čase útoku na základmi. Počas útoku prišlo o život viac ako 2300 príslušníkov americkej armády a potopila sa loď USS Arizona. Spojené štáty po ňom vstúpili do druhej svetovej vojny.

Viac o téme: Výročie2. svetová vojnaútok Spojené štátyPearl Harbor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu