Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Esper sa pripravuje na odchod z Trumpovho kabinetu: Prezident ho môže odvolať kedykoľvek

Americký minister obrany Mark Esper
Americký minister obrany Mark Esper (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

WASHINGTON - Americký minister obrany Mark Esper je pripravený na odchod z funkcie v prípade, ak by sa úradujúci prezident Donald Trump rozhodol odvolať ho - bez ohľadu na výsledky prezidentských volieb. Informovala o tom v piatok stanica CNN s odvolaním sa viaceré zdroje z prostredia amerického ministerstva obrany.

Esper by podľa zdrojov z ministerstva rád zostal vo funkcii. Jeho vzťahy s prezidentom sa však zhoršili a minister obrany si uvedomuje, že možné je všetko a prezident Trump ho môže odvolať kedykoľvek - i v prípade volebného víťazstva Trumpovho demokratického protikandidáta Joea Bidena.

Hovorca Pentagónu Jonathan Hoffman na Twitteri uviedol, že Esper nemá v úmysle odstúpiť a ani o to nebol požiadaný. Vládni predstavitelia majú často pripravené rezignačné listy pre prezidenta, ktorý ich vymenoval, aby mu v prípade jeho znovuzvolenia poskytli možnosť nahradiť ich, píše CNN.

Esper má s Bielym domom dlhodobé nezhody, píše CNN a pripomína, že spor sa vyostril v júni, keď minister nepodporil povolanie armády na potlačenie protestov vyvolaných smrťou Afroameričana Georgea Floyda. Nasadenie príslušníkov ozbrojených síl by malo byť podľa Espera "krajným riešením".

Viac o téme: OdvolanieMinister obranyDonald TrumpMark Esper
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu