Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pompeo oznámil uvalenie sankcií na prokurátorku Medzinárodného trestného súdu

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (Zdroj: SITA/AP Photo/Ashley Landis, Pool)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo oznámil v stredu uvalenie sankcií na prokurátorku Medzinárodného trestného súdu (ICC) Fatou Bensoudovú, informovala agentúra AFP.

Bensoudová vyšetruje údajné vojnové zločiny spáchané americkými vojakmi v Afganistane. Pompeo takisto uviedol, že sankciám vrátane obmedzenia vstupu do Spojených štátov budú čeliť aj ostatní, ktorí Bensoudovej vo vyšetrovaní asistujú. "Dnes (v stredu) pristupujeme k ďalšiemu kroku, pretože ICC, bohužiaľ, pokračuje v útokoch na Američanov," uviedol Pompeo.

Americký prezident Donald Trump ešte začiatkom júna podpísal dekrét, ktorým autorizuje sankcie proti jednotlivcom zapojeným do vyšetrovania možných vojnových zločinov amerických jednotiek v Afganistane Medzinárodným trestným súdom.

Dekrét umožňuje ministrovi zahraničných Mikeovi Pompeovi, aby po konzultácii s ministrom financií Stevenom Mnuchinom zablokoval v USA aktíva zamestnancov ICC, ktorí sa zúčastňujú na vyšetrovaní. ICC rozhodol o začatí vyšetrovania začiatkom marca. Spojené štáty jurisdikciu ICC neuznávajú, nie sú členom tohto medzinárodného orgánu a odmietajú s ním spolupracovať.

Viac o téme: SankcieProkurátorkaUSAMike Pompeo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu