Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rusko rozšírilo svoj sankčný zoznam o 41 Ukrajincov: Je na ňom aj Porošenko

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

MOSKVA - Rusko rozšírilo ekonomické sankcie voči ukrajinským predstaviteľom o viac ako 40 nových mien vrátane bývalého prezidenta Petra Porošenka. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP.

Podľa vyhlášky zverejnenej v piatok večer sa sankčný zoznam rozšíril o 41 Ukrajincov. Okrem Porošenka naň pribudol aj Sviatoslav Vakarčuk, rockový spevák, ktorý vedie liberálnu stranu Hlas. Celkovo sa na sankčnom zozname nachádza už 363 Ukrajincov a 68 firiem, ktorým Rusko zmrazilo aktíva v súvislosti s konfliktom na východe Ukrajiny.

Konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014 po anexii Krymského polostrova Ruskom a po náraste tamojších proruských nálad. V niektorých častiach tamojšej Doneckej a Luhanskej oblasti vyhlásili proruskí separatisti vlastné "ľudové" republiky, čo však Kyjev ani medzinárodné spoločenstvo neuznali. Boje v Donbase si odvtedy vyžiadali už viac ako 13.000 životov.

Európska únia proti Rusku zaviedla reštriktívne opatrenia v júli roku 2014. Sankčné opatrenia boli sprísnené v septembri 2014. Európska rada v marci 2015 spojila účinok reštriktívnych opatrení s nedodržiavaním minských mierových dohôd zo strany Ruska.

Odvtedy EÚ zvažuje predĺženie hospodárskych sankcií voči Rusku každých šesť mesiacov. Sankcie EÚ sa zameriavajú na ruský finančný, energetický a obranný priemysel, bránia bankám v prístupe na trhy EÚ a obmedzujú dovoz určitých tovarov do EÚ.

Viac o téme: RuskoMoskvaPetro PorošenkoSankčný zoznam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu