Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Stovky bieloruských študentov bojkotovali začiatok školského roka

(Zdroj: YouTube/Сердитый Гражданин)

MINSK - Stovky bieloruských študentov bojkotovali v utorok - na výzvu exilovej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej - začiatok školského roka.

Pochodovali pritom ulicami Minska a dožadovali sa nových prezidentských volieb a odstúpenia dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka, informovala agentúra Reuters. V sporných bieloruských voľbách z 9. augusta opäť podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil Lukašenko so ziskom vyše 80 percent hlasov. Po vyhlásení výsledkov, ktoré opozícia označila za sfalšované, vypukli v krajine masové protesty, ktoré doposiaľ neustali. Mnohí bieloruskí študenti v utorok, v prvý deň školského roka nenastúpili do škôl a pochodovali po uliciach Minska s vlajkami opozície. Pred viacerými školami študenti podľa očitých svedkov zbierali podpisy pod petíciu za Lukašenkovo odstúpenie.

Niektorí z protestujúcich študentov boli zadržaní, ako ukazujú videozáznamy zverejnené na sociálnych sieťach. Cichanovskej tím uviedol, že bojkot začiatku školského roka má "ukázať, že ani mladí ľudia nemôžu stáť mimo udalostí, ktoré sa v súčasnosti dejú v Bielorusku". Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomína, že na rátaní hlasov zo sporných augustových volieb sa podieľali aj mnohí bieloruskí učitelia, pričom školy slúžili ako volebné miestnosti. Samotný Lukašenko pri príležitosti začiatku školského roka navštívil učňovskú školu v Baranavičy. Zdôraznil pritom, že po "lete plnom udalostí" nastal čas "nasmerovať energiu kreatívnym smerom," citovala prezidenta štátna tlačová agentúra Belta.

Bieloruské úrady medzitým naďalej pokračujú v zásahoch voči opozícii. V pondelok bola zadržaná už minimálne tretia členka opozičnej Koordinačnej rady Lilia Vlasovová, u ktorej bola vykonaná aj domová prehliadka. Taktiež v pondelok bieloruský súd vymeral 15 dní väzenia Anatolovi Bokunovi, ktorý spoluorganizoval protestný štrajk v jednej z veľkých bieloruských tovární. Usvedčili ho z organizovania nepovoleného protestu.

Viac o téme: ProtestŠtudentiBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu