Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Bielorusku zadržali viacerých novinárov: Pokrývali protivládne protesty

V Minsku sa stále protestuje
V Minsku sa stále protestuje (Zdroj: TASR/AP Photo)

MINSK - Desiatky novinárov sa v stredu zhromaždili pred policajnou stanicou v Minsku na proteste proti zadržaniu svojich kolegov, ktorí pokrývali protivládne demonštrácie v Bielorusku, píše agentúra AP.

V stredu večer bieloruská polícia zadržala dvoch novinárov súkromného spravodajského portálu tut.by za účasť na nepovolenej demonštrácii. V prípade, že ich súd uzná za vinných, hrozí im pokuta alebo 15 dní väzenia. Rovnaké obvinenia úrady vzniesli aj proti novinárom viacerých iných médií.

"Sme svedkami nezákonného konania orgánov činných v trestnom konaní, ktorí sa snažia umlčať novinárov bez ohľadu na metódy," uviedla Oľga Lojková, novinárka pracujúca pre tut.by. Bielorusko takisto odobralo licenciu viacerým zahraničným novinárom, ktorí sa zúčastňovali na protestoch a pokrývali ich vrátane dvoch novinárov AP, ktorých deportovali do Moskvy.

Spojené štáty a Európska únia útoky na médiá v Bielorusku odsúdili. Bieloruské ministerstvo vnútra uviedlo, že v utorok zadržalo za účasť na nepovolených protestoch 128 ľudí, z ktorých bolo v stredu stále vo väzbe 39. Státisíce demonštrantov protestujú po celom Bielorusku proti výsledkom prezidentských volieb, v ktorých s 80 percentami zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko. Kritici jeho vládu obviňujú zo zmanipulovania výsledkov, väznenia opozičných politikov a tvrdého potláčania protestov.

Lavrov obvinil Ukrajinu z podnecovania nepokojov v Bielorusku

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov obvinil v stredu Ukrajinu z podnecovania nepokojov v susednom Bielorusku. Uviedol tiež, že nevidí dôvod rokovať s bieloruskou opozičnou radou, ktorá vznikla v reakcii na celonárodné protivládne protesty, píše agentúra Reuters. Lavrov po stretnutí s bieloruským ministrom zahraničných vecí Uladzimirom Makejom vyhlásil, že v Bielorusku sa nachádza 200 ukrajinských extrémistov, ktorí sa snažia destabilizovať krajinu. Kyjev obvinenia označil za fikciu.

"Ukrajina nepodnikla, nepodniká a nebude podnikať nijaké podvratné aktivity proti Bielorusku," napísal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Facebooku. Kuleba minulý týždeň uviedol, že Ukrajina pozastavila oficiálne kontakty s Bieloruskom, pričom rovnako ako Európska únia označila bieloruské prezidentské voľby z 9. augusta za neslobodné a neférové. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj následne vyzval na nové voľby.

Podporu bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenko naopak vyjadril ruský prezident Vladimir Putin, ktorý zároveň naznačil možnosť vyslania vojenskej pomoci do krajiny v prípade, že sa situácia v Bielorusku "vymkne spod kontroly". Vo štvrtok Bielorusko navštívi ruský premiér Michail Mišustin. Státisíce demonštrantov protestujú po celom Bielorusku proti výsledkom prezidentských volieb, v ktorých s 80 percentami zvíťazil úradujúci prezident Alexandr Lukašenko. Kritici jeho vládu obviňujú zo zmanipulovania výsledkov, väznenia opozičných politikov a tvrdého potláčania protestov.

Viac o téme: ProtestyNovináriBieloruskoAlexander Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu