Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vystrčil návštevou Taiwanu podporil separatistické sily, tvrdí čínsky veľvyslanec v Česku

Miloš Vystrčil
Miloš Vystrčil (Zdroj: SITA/AP Photo/Chiang Ying-ying)

PRAHA - Predseda hornej komory českého parlamentu Miloš Vystrčil návštevou Taiwanu podporil separatistické sily. Uviedol to vo vyhlásení čínsky veľvyslanec v ČR Čang Ťien-min, informoval v pondelok neskoro večer portál Novinky.cz.

Podľa čínskeho veľvyslanca ide o závažný zásah do suverenity Číny a miešanie sa do jej vnútorných záležitostí. "Takýto čin významne porušuje bilaterálne politické záväzky a základné normy medzinárodných vzťahov. Čínska strana výrazne nesúhlasí a odsudzuje takýto čin," uviedlo čínske veľvyslanectvo. Vyjadrenie Čang Ťien-mina prišlo po tom, čo bol predvolaný na české ministerstvo zahraničných vecí, aby vysvetlil vyhrážky šéfa čínskej diplomacie. Ten totiž uviedol, že Vystrčil "zaplatí vysokú cenu" za to, že návštevou Taiwanu porušil zásadu jednej Číny.

Veľvyslanca si na pokyn šéfa českej diplomacie Tomáša Petříčka predvolal jeho námestník Martin Tlapa. Ten vyhlásenie označil za nevhodné a nezodpovedajúce štandardom diplomatickej komunikácie medzi dvoma suverénnymi štátmi. Vyjadrenie Číny nazval nemiestnym aj český premiér Andrej Babiš. Veľvyslanec Čang Ťien-min zdôraznil, že Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou územia Číny. Zásada jednej Číny je podľa jeho slov politickým základom čínsko-českých vzťahov. Keďže Vystrčil napriek nesúhlasu Číny Taiwan navštívil, podporil tým údajne separatistické sily a aktivity spojené s nezávislosťou Taiwanu, poznamenala čínska ambasáda. Veľvyslanec ďalej pohrozil, že Čína na ochranu svojich záujmov podnikne zodpovedajúce kroky.

Čína považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu, ktorá nemôže nadväzovať medzištátne vzťahy. Vystrčil pricestoval na Taiwan s približne 90-člennou delegáciou politikov, podnikateľov, novinárov i zástupcov vedeckých a kultúrnych inštitúcií v nedeľu a zostane tam do piatka.

Vystrčil prisľúbil obranu hodnôt demokracie

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil v utorok počas prejavu k taiwanským zákonodarcom prisľúbil obranu hodnôt demokracie a slobody. Sám seba pritom nazval "Taiwančanom", čím odkazoval na slávny podobný výrok amerického prezidenta Johna F. Kennedyho z roku 1963, informovala agentúra DPA. "Dovoľte mi použiť rovnakú metódu, aby som vyjadril podporu Taiwančanom. Dovoľte mi skromne, ale i rozhodne povedať parlamentu vašej krajiny, že som Taiwančan," citovala Vystrčila, ktorého slová boli prekladané do mandarínskej čínštiny, agentúra Reuters.

Vystrčil sa pritom inšpiroval výrokom "Som Berlínčan", ktorý John F. Kennedy vyslovil počas svojho, dnes už legendárneho prejavu k obyvateľom Západného Berlína z júna 1963. Český hosť si za svoj výrok vyslúžil dlhý potlesk taiwanských zákonodarcov. Česko, podobne ako väčšina krajín sveta, nemá s Taiwanom oficiálne diplomatické vzťahy. Taiwan má nezávislú vládu od roku 1949, avšak Čína tento ostrov považuje za súčasť svojho teritória a nástojí na tom, aby tento postoj akceptovali aj ostatné štáty.

Viac o téme: ČeskoTaiwanMiloš VystrčilSeparatistické sily
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu