Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemecký minister Maas odmietol hrozby Číny v súvislosti s Vystrčilovou návštevou Taiwanu

Heiko Maas
Heiko Maas (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn)

BERLÍN - Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas v utorok odmietol vyhrážky Číny v súvislosti s návštevou predsedu hornej komory českého parlamentu Miloša Vystrčila na Taiwane. Informovala o tom agentúra DPA.

Európska únia podľa Maasa v oblasti zahraničnej politiky koná spoločne a k svojim partnerom pristupuje s rešpektom. To isté očakáva aj od druhej strany. "Vyhrážky k tomu nepatria," povedal Maas, ktorý v utorok prijal čínskeho ministra zahraničných vecí Wang-Iho. Wang-I v utorok podľa DPA Vystrčilovu návštevu označil za "prekročenie červenej čiary".

Čínsky minister zahraničných vecí ešte cez víkend povedal, že predseda hornej komory českého parlamentu Vystrčil "zaplatí vysokú cenu" za to, že návštevou Taiwanu porušil zásadu jednej Číny. Spochybnením princípu jednej Číny sa predseda českého Senátu stal podľa šéfa čínskej diplomacie "nepriateľom 1,4 miliardy občanov Číny".

Praha si v reakcii na prudké odsúdenie zo strany Číny predvolala čínskeho veľvyslanca v ČR. Peking si v pondelok recipročne takisto predvolal českého veľvyslanca v Číne. Miloš Vystrčil pricestoval v nedeľu na Taiwan s približne 90-člennou delegáciou politikov, podnikateľov, novinárov i zástupcov vedeckých a kultúrnych inštitúcií.

Viac o téme: Návšteva VyhrážkyČínaTaiwanHeiko MaasMiloš Vystrčil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu