Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko stojí pri Českej republike, tvrdí prezidentka Zuzana Čaputová

Prezidentka Zuzana Čaputová
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporila v utorok Českú republiku po vyhrážkach Číny v súvislosti s návštevou predsedu hornej komory českého parlamentu Miloša Vystrčila na Taiwane.

"Slovensko stojí pri Českej republike. Vzťahy medzi EÚ a Čínou sú založené na dialógu a vzájomnom rešpekte. Hrozby namierené proti jednému z členov EÚ a jeho predstaviteľom sú v rozpore so samotnou podstatou nášho partnerstva a ako také sú neprijateľné," uviedla Čaputová na Twitteri.

Predseda českého Senátu Vystrčil rozhneval Peking návštevou Taiwanu, ktorý Čína považuje za svoju súčasť a nástojí na tom, aby tento postoj akceptovali aj ostatné štáty. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I cez víkend vyhlásil, že Vystrčil "zaplatí vysokú cenu" za to, že návštevou Taiwanu porušil zásadu jednej Číny.

Hoci česká vláda Vystrčilovu cestu na Taiwan, s ktorým nemá ČR nadviazané diplomatické vzťahy, nepodporila, české ministerstvo zahraničných vecí si v reakcii predvolalo v pondelok čínskeho veľvyslanca v Prahe. Miloš Vystrčil pricestoval na Taiwan s približne 90-člennou delegáciou politikov, podnikateľov, novinárov i zástupcov vedeckých a kultúrnych inštitúcií v nedeľu a zostane tam do piatka.

Viac o téme: PodporaNávšteva ČeskoSlovenskoTaiwanZuzana ČaputováMiloš Vystrčil
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu