Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Facebook priznal chybu: Nebezpečný profil ignorovali pridlho až došlo k tragédii

Mark Zuckerberg Zobraziť galériu (3)
Mark Zuckerberg (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Lennihan, David Goldman)

KENOSHA - Americká internetová spoločnosť Facebook urobila chybu, keď včas nezablokovala profil Wisconsinskej domobrany upozorňujúci na akciu, v ktorej vyzývali ozbrojených spoluobčanov k ochrane životov a majetku. Priznal to šéf spoločnosti Mark Zuckerberg. V utorok, niekoľko hodín po zverejnení udalosti, zastrelil 17-ročný Kyle Rittenhouse pri nepokojoch v meste Kenosha dvoch ľudí. Nepokoje vyvolal incident, pri ktorom polícia vážne zranila 29-ročného černocha Jacoba Blakea.

Zuckerberg vo videu, ktoré zverejnil na svojom facebookovom profile, povedal, že veľa ľudí na udalosť domobrany Kenosha Guard spoločnosť Facebook upozornilo. "Zmluvní dodávatelia a kontrolóri, ku ktorým sťažnosti smerovali, vec v zásade nezaznamenali," povedal šéf Facebooku.

Pri druhej, už bol pozornejší, kontrolný tím, ktorý monitoruje obsah zverejnený nebezpečnými organizáciami, uznal, že udalosť a profil sú v rozpore s pravidlami a zablokoval ju.

Upozornení bolo viac než dosť

Facebook podľa Zuckerberga nenašiel žiadny dôkaz, že Rittenhouse profil domobrany sledoval. Server Buzzfeed upozornil na internú správu Facebooku, podľa ktorej používatelia sociálnej siete na udalosť domobrany upozornili najmenej 455 krát. Podľa jedného zo zamestnancov to predstavuje dve tretiny všetkých sťažností z onoho dňa. Toto tvrdenie odmietol Facebook komentovať.

Facebook priznal chybu: Nebezpečný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/David Goldman)

Facebook priznal chybu: Nebezpečný
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/David Goldman)

Nové pravidlá majú len týždeň

Facebook uviedol, že chce naďalej rozvíjať zásady pre identifikáciu potenciálne nebezpečných organizácií. Tieto nové pravidlá zaviedol minulý týždeň. Rittenhouse čelí niekoľkým obvineniam vrátane obvinenia z vraždy. Mladíkovi hrozí aj doživotné väzenie, lebo v trestnoprávnom systéme Wisconsine je 17-ročný človek braný ako dospelý. Spoločnosť Facebook zablokovala jeho účty na sociálnych sieťach Instagram aj Facebook.

Viac o téme: NásilieFacebook Mark ZuckerbergWisconsine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu