Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ a Kanada vyzývajú Bielorusko: Vláda musí nutne naviazať dialóg s občanmi

Josep Borrell
Josep Borrell (Zdroj: SITA/Francois Lenoir, Pool Photo via AP)

BRUSEL - Bielorusko musí nutne nadviazať dialóg s občanmi vrátane predstaviteľov tamojšej občianskej spoločnosti, aby sa pokojným spôsobom dostalo zo súčasnej krízy. V spoločnom vyhlásení na to v stredu bieloruskú vládu vyzvali šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a kanadský minister zahraničných vecí Francois-Philippe Champagne, informovala agentúra AFP.

"Je nevyhnutné začať teraz otvorený a konštruktívny národný dialóg," uviedli. "Iba pokojný a demokratický proces môže priniesť zmiernenie situácie a udržateľné riešenia," dodali. Bielorusko zažíva od prezidentských volieb z 9. augusta bezprecedentné masové protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktorý je pri moci už od roku 1994.

Borrell a Champagne upozornili, že Bielorusko sa ako členský štát Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaviazalo k "usporiadaniu skutočne demokratických volieb a dodržiavaniu ľudských práv a základných slobôd".

Borrell a Champagne podporili aj návrh albánskeho výkonného predsedu, ktorého krajina v súčasnosti predsedá OBSE, a ktorý sa o dialóg v Bielorusku chce pričiniť spoločnou návštevou s nadchádzajúcim švédskym predsedom. Bielorusko zároveň vyzvali, aby tento návrh "bezodkladne prijalo". Pozorovatelia z OBSE na samotných prezidentských voľbách v Bielorusku nezúčastnili, a to prvýkrát od roku 2001, pričom Svoju neúčasť vysvetlili oneskoreným pozvaním od bieloruských orgánov.

Viac o téme: VládaProtestyDialógKanadaBielorusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu