Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Japonský premiér Šinzó Abe odstupuje z funkcie: Dôvodom majú byť zdravotné problémy

Japonský premiér Šinzó Abe odstupuje zo svojej funkcie
Japonský premiér Šinzó Abe odstupuje zo svojej funkcie (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe odstupuje zo svojej funkcie. Dôvodom sú jeho zdravotné problémy, informovala v piatok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá.

Tie priniesli túto správu iba niekoľko hodín predtým, ako Abe oficiálne oznámi svoju rezignáciu na tlačovej konferencii. "Abe hodlá odstúpiť, pretože sa jeho choroba zhoršila a obáva sa, že by to mohlo spôsobovať problémy pri riadení krajiny", informovala japonská verejnoprávna stanica NHK. Špekulácie o Abeho zdravotnom stave sa šíria už niekoľko týždňov, avšak zosilneli v uplynulých dňoch po tom, ako premiér absolvoval dve návštevy nemocnice, kde mu spravili bližšie nešpecifikované testy.

Informáciu o Abeho rozhodnutí odstúpiť potvrdil podľa tlačovej agentúry Kjódó v piatok aj zdroj z jeho vládnucej Liberálno-demokratickej strany (LDP). Abe (65), ktorý je premiérom od decembra 2012, zastával túto funkciu po prvý raz v rokoch 2006-2007, pričom iba nedávno sa stal najdlhšie neprerušene pôsobiacim japonským premiérom v dejinách tejto ázijskej krajiny.

Je to oficiálne

Japonský premiér Šinzó Abe v piatok oznámil, že zo zdravotných dôvodov odstúpi zo svojej funkcie. Jeho oznámenie podľa tlačovej agentúry AFP zároveň štartuje zápas o líderstvo v tejto tretej najväčšej ekonomike sveta. "Rozhodol som sa odstúpiť z pozície premiéra," vyhlásil Abe na tlačovej konferencii. Spresnil, že trpí recidívou ulceróznej kolitídy (zápalu sliznice hrubého čreva), ktorá ukončila aj jeho prvé funkčné obdobie.

Abe na zasadnutí vládnucej Liberálno-demokratickej strany (LDP) vyzval vysokopostavených členov, aby čo najrýchlejšie našli jeho nasledovníka, dovtedy chce vykonávať premiérske povinnosti, doplnila tlačová agentúra Kjódó.

Premiér podľa vlastných slov podstupuje novú liečbu, ktorá si vyžaduje pravidelný prístup, čo by mu neposkytovalo dostatok času na výkon funkcie ministerského predsedu. "Už nie som schopný napĺňať mandát, ktorý mi s dôverou zveril japonský ľud. Rozhodol som sa preto ďalej nezastávať pozíciu premiéra," zdôraznil. Zatiaľ neexistuje jasný konsenzus, kto by ho mohol v úrade nahradiť, možnými kandidátmi sú minister financií Taró Asó a hlavný tajomník japonskej vlády Jošihide Suga. Abe sa za svoje rozhodnutie verejne ospravedlnil.

"Chcem sa úprimne ospravedlniť ľudu Japonska za to, že odchádzam zo svojho úradu rok pred vypršaním funkčného obdobia a uprostred problémov týkajúcich sa koronavírusovej krízy, zatiaľ čo rozličná politika je stále v štádiu implementácie," povedal.

Viac o téme: ZdraviePremiérOdstúpenieJaponskoŠinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu