Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Alexijevičová vyzvala Rusko, aby Lukašenka doviedlo k rozhovorom

Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovorí k svojim stúpencom.
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko hovorí k svojim stúpencom. (Zdroj: TASR/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK - Nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Sviatlana Alexijevičová vyzvala v stredu Rusko, aby bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka pomohol presvedčiť viesť rokovania s občanmi. Uviedla to agentúra Reuters.

Alexijevičovú si v Bielorusku na stredu predvolali na výsluch ako svedkyňu v rámci vyšetrovania založenia opozičnej Koordinačnej rady, ktorú vláda viní z nelegálneho pokusu o prevzatie moci. Spisovateľka po návrate pred novinárov uviedla, že využila svoje právo nevypovedať s tým, že podľa nej neexistuje dôvod na vyšetrovanie. "Lukašenko sa teraz už rozpráva len s (ruským prezidentom) Putinom. Potrebujeme, aby hovoril s ľuďmi," povedala novinárom Alexijevičová pred budovou bieloruského vyšetrovacieho výboru. "Možno nám s tým, aby Lukašenko s niekým rokoval, môže pomôcť svet. Potrebujeme svet, aby nám pomohol, a možno aj Rusko," dodala.

Spisovateľka je presvedčená, že "čím viac budeme držať spolu, tým silnejší budeme a budeme mať aj väčšiu šancu, že predstavitelia (Bieloruska) s nami začnú hovoriť". Alexijevičová je jednou z desiatok členov Koordinačnej rady zriadenej minulý týždeň, ktorá sa po prezidentských voľbách z 9. augusta usiluje o pokojnú zmenu moci a podporuje líderku opozície Sviatlanu Cichanovskú. Alexijevičová odsúdila aj násilie zo strany polície, ku ktorému došlo počas protestov. "To, čo sme videli počas prvých troch dní (demonštrácií), keď z ľudí brutálne bili, patrí do minulého storočia," povedala.

Bielorusko má spomedzi bývalých krajín Sovietskeho zväzu s Ruskom najbližšie kultúrne, ekonomické i politické väzby, konštatuje agentúra Reuters. Rusko už naznačilo Lukašenkovi podporu a okrem iného ponúklo, že štátnej televízii pošle novinárov po tom, čo kmeňoví zamestnanci protestovali proti údajným nariadeniam vysielať propagandu.

Viac o téme: RozhovorRuskoAlexandr LukašenkoSviatlana Alexijevičová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu