Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecký Volkswagen čelí veľkej kauze: Muž, ktorý nahral tajné mítingy spoločnosti, náhle uhorel v aute!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jens Meyer, Gettyimages.com)

BERLÍN - Nemecký automobilový gigant môže čeliť jednému z vážnych škandálov za posledné roky. Okrem toho, že sa v týchto dňoch riešila aféra úniku audio nahrávok zo súkromných mítingov spoločnosti, teraz nemeckí prokurátori vyšetrujú uhorenie muža spájaného s touto spoločnosťou. Ten mal takto tragicky zahynúť vo vozidle po tom, ako bol dočasne prepustený a zodpovedný mal byť aj za vytváranie týchto nahrávok.

O prípade informuje portál Automotive News Europe. V nemeckej automobilke bola na pretrase kauza s nahrávaním tajných stretnutí vedenia spoločnosti. Tej malo ísť o to, aby sa zbavila figurovania v dodávateľskej sieti Prevent Group pochádzajúcej zo Srbska. Podľa ďalšieho portálu Carscoops malo ísť až o 50 hodín nahratých mítingov interným zamestnancom z obchodného oddelenia.

Kolotoč udalostí spustila kauza Dieselgate. Škandál otriasol spoločnosťou a tak začala prehodnocovať vzťahy v dodávateľskom sektore. Išlo o znižovanie nákladov, s čím však razantne nesúhlasila srbská Prevent Group. Tá dodáva poťahy či liatiny do prevodoviek. Nastal konflikt, ktorý prerástol do vojny. Volkswagen chcel teda Prevent Group dostať z tejto siete preč. Súd však nakoniec rozhodol tak, že vyhrali práve Srbi. Okrem toho, že rozsudok hovoril o nároku na odškodné, zobral Volkswagenu aj nárok na odvolanie.

Ďalšia vec, ktorá práve nezlepšila reputáciu

Potom prišli na rad spomínané nahrávky, ktoré Volkswagenu opäť poškodili povesť. Nemecké média hovoria o tom, že obsah 50 hodinových záznamov obsahuje asi 35 stretnutí medzi januárom 2017 a februárom 2018. Spomína sa aj to, že Volskwagen chcel v rámci svojho zámeru použiť exkancelára Gerharda Schrödera. Vďaka jeho kontaktom na Kremeľ mal tak zničiť biznis Prevent Group v Rusku.

Nemecký Volkswagen čelí veľkej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Michael Probst)

Za nahrávky môže internista

Spoločnosť sa ale teraz dostala do komplikácií po tom, ako začala 10. augusta prokuratúra v Braunschweigu riešiť smrť muža. Toho našli v zhorenom vozidle VW Passat. Auto patrilo práve prepustenému zamestnancovi, ktorý mal nahrávať práve spomínané mítingy. Prokuratúra v tejto chvíli predbežne nevylúčuje, že by prípad mal niečo spoločné s prípadom odpočúvania tajných stretnutí.

Tamojšie noviny Helmstedter Nachrichten podľa svedkov a ľudí spájaných s incidentom popisujú záver prípadu tak, že zosnulá osoba bola zamestnancom Volkswagenu. Ten mal obchodovať s bosnianskou skupinou dodávateľov a bol vo vyšetrovaní kvôli kauze odpočúvania interných rozhovorov.

Muž bol už raz terčom útoku

Akoby to nestačilo, spomínanému mužovi niekto v minulosti dokonca podpálil rodinný dom. K tomuto skutku malo dôjsť počas mája tohto roka. Strany sa zatiaľ k činu nevyjadrujú. Kým nemecký automobilový gigant hovorí, že je ešte príliš skoro na akékoľvek závery, srbská Prevent Group vyslovila ľútosť nad touto až mafiánsky vyzerajúcou popravou.

Viac o téme: AutoMužSmrťNahrávkyVolkswagenPrevent Group
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu