Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Taliansko si pripomenulo výročie zemetrasenia: Škody za 24 miliárd, obnova napreduje pomaly

Ničivé zemetrasenie v Taliansku Zobraziť galériu (2)
Ničivé zemetrasenie v Taliansku (Zdroj: TASR/Sky Italia via AP)

AMATRICE - Taliansky premiér Giuseppe Conte si v pondelok v stredotalianskom meste Amatrice pripomenul štvrté výročie ničivého zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo 299 obetí na životoch. Informovala o tom agentúra AFP.

Premiér sa zúčastnil na bohoslužbách v Amatrice, ktoré bolo pri zemetrasení s magnitúdou 6,0 z veľkej časti zničené; zomrelo tam celkovo 230 ľudí. Omša za účasti približne 600 ľudí sa podľa agentúry DPA konala na miestnom futbalovom štadióne. Povinné boli rúška a dodržiavanie fyzického odstupu, aby sa zamedzilo šíreniu nového koronavírusu.

Taliansky prezident Sergio Mattarella v Ríme vyjadril "solidaritu so všetkými obeťami (zemetrasenia) a ich pozostalými". Pripomenul, že v súvislosti so zemetrasením muselo byť presídlených viac ako 40.000 ľudí. Zároveň však priznal pomalý postup rekonštrukcie zničených domov, škôl, nemocníc či kostolov.

Taliansko si pripomenulo výročie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Sky Italia via AP)

"Napriek veľkému úsiliu je rekonštrukcia zničených dedín nedokončená a napreduje len s ťažkosťami pre rôzne prekážky vrátane byrokracie," citovala prezidenta agentúra ANSA. Výška škôd sa odhaduje na 23,55 miliardy eur.

Zo správy, ktorú nedávno zverejnili talianske noviny La Repubblica vyplýva, že za posledné štyri roky bolo zrekonštruovaných menej ako osem percent zničenej oblasti. Väčšina plánovej rekonštrukcie má podľa denníka "ešte stále veľmi ďaleko od úplného dokončenia, alebo ešte ani nezačala".

Viac o téme: VýročieObnovaZemetrasenie TalianskoAmatriceGiuseppe Conte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu