Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ŠKANDÁL Hromadné znásilnenie v hoteli: Desivé detaily vyšetrovania, svedkovia hovoria o 30 mužoch

Protest žien proti znásilňovaniu v Izraeli.
Protest žien proti znásilňovaniu v Izraeli. (Zdroj: Profimedia)

JERUZALEM - Deväť tínedžerov bolo zatknutých za „znásilnenie 16-ročného dievčaťa v izraelskom hoteli“, čím sa celkový počet podozrivých zvýšil na 11, keďže vedúci hotela je tiež zadržiavaný za bránenie vo vyšetrovaní.

Jedenásť údajných násilníkov bolo zatknutých po tom, ako 16-ročné dievča tvrdilo, že bolo znásilnené v hoteli v južnom Izraeli.

Dvaja 27-roční muži, o ktorých sa predpokladá, že sú hlavnými podozrivými, boli minulý týždeň zatknutí, zatiaľ čo cez víkend zadržali deväť maloletých, všetci sú vo veku 17 rokov. Dievča tvrdí, že ju napadli v miestnosti v hoteli Red Sea 12. augusta po tom, čo tam šla piť s priateľmi. Svedkovia tvrdia, že  tam bolo až 30 mužov.

Polícia tvrdí, že výpoveď dievčiny je dôveryhodná a existujú o nej aj svedectvá jej priateľky a záznamy kamery, kde vidieť ako muži stoja v rade na chodbe, ktorá viedla k izbe, kde sa mal útok odohrať.

Úradníci tvrdia, že je nepravdepodobné, že počet útočníkov bol taký vysoký ako 30, ale veria, že ide o dvojciferné číslo a nevylučujú žiadne možnosti, informoval Haaretz.

Okrem údajných násilníkov bol zatknutý aj manažér hotela, pretože ho polícia obvinila, že bránila vyšetrovaniu a nezabránil trestnému činu.

Vypočúvané bolo aj 19-ročné dievča, pretože malo nabádať ľudí, aby zdieľali video z útoku cez WhatsApp. V skupine, ktorú sledovala polícia, sa jeden člen opýtal, či skutočne existuje videozáznam o útoku. "Nebuď lakomý, zdieľaj," odpovedalo dievča.

O 16-ročnom dievčati sa hovorí, že je v nestabilnom duševnom stave, ale spolupracuje s políciou a vyhlásilo, že je ochotné sa postaviť pred údajných útočníkov aj na súde.

Po tom, čo sa jej osobné údaje začali šíriť online, dali ju pod policajnú ochranu, pretože sa obávala, že ju muži budú zastrašovať.

Nebola hosťom hotela

Polícia tvrdí, že dievča nebolo hosťom hotela, ale pred tým, ako ju odviezli do miestnosti v „omámenom“ stave a napadli ju, išla piť s priateľmi.

Jeden z hostí v hoteli, ktorý prišiel okolo polnoci v deň údajného útoku, opísal, ako ľudia pili a fajčili v celom hoteli v rozpore s pravidlami a že vedenie sa ich nesnažilo zastaviť. Dodal, že na chodbe pred jeho izbou sa zhromaždilo veľké množstvo mladých ľudí, o ktorých informoval manažéra, ale ten s tým nič neurobil.

"Nemám ani potuchy, či to boli tí, ktorých polícia hľadá, ale zhromaždila sa tam veľká skupina ľudí a robila veľký hluk," uviedol. Dodal, že ľudia fajčili a pili v bazéne, vrátane hádzania cigariet do vody, napriek oznamom zakazujúcim fajčenie v tejto časti hotela.

"Bola tam bláznivo silno pustená hudba a veľa alkoholu," povedal svedok. Plavčík sám priniesol nádobu s ľadom, aby si kam mali mladí ľudia dať fľaše s alkoholom. Jednoducho si z bazéna urobili bar.

"Obrátil som sa na vedúcu hotela, aby som jej povedal, že už to presahuje hranice ..." Tá ho iba odbila, že ona ich nekontroluje, čo tam robia.

Premiér Benjamin Netanjahu odsúdil údajný útok a označil ho za „zločin proti ľudskosti“.

Demonštrantky zablokovali cestu

Asi tisícka demonštrantiek s transparentom "už nebudeme mlčať" zablokovala premávku v hlavnom meste. Protestovalo sa však aj v ďalších mestách.

Ilana Weizman, aktivistka z hnutia za práva žien HaStickeriot, že počas života bola znásilnená jedna žena z piatich a každý deň je hlásených 260 takýchto prípadov. „Musíme vychovávať našich chlapcov v otázke súhlasu ... od veľmi mladého veku,“ povedala.

Mnoho demonštrantov poukázalo na prípad z minulého roka, keď 19-ročná britská žena tvrdila, že ju na hoteli na Cypre znásilnilo 12 izraelských chlapcov vo veku 15-18 rokov. Obvinenie ženy viedlo k zadržaniu a následnému prepusteniu 12 izraelských mužov.

Neskôr obvinenie stiahla, ale povedala, že ju k tomu donútila cyperská polícia. V januári tohto roku bola žena odsúdená na trest odňatia slobody po tom, čo bola uznaná vinnou z krivého obvinenia.

Viac o téme: AlkoholHotelProtestDievčaZnásilnenieIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu