Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

AKTUÁLNE Nemeckí lekári prehovorili: Výsledky testov naznačujú, že Navaľnyj bol otrávený

Alexej Navaľnyj bol prevezený do Nemecka Zobraziť galériu (5)
Alexej Navaľnyj bol prevezený do Nemecka (Zdroj: SITA/AP/Pavel Golovkin, Markus Schreiber)

BERLÍN - Lekári berlínskej nemocnice Charité vychádzajú z toho, že predstaviteľ ruskej opozície Alexej Navaľnyj bol otrávený. Vyplýva to z klinických testov, oznámila v pondelok v Berlíne klinika Charité s tým, že pacientov stav je vážny, ale nie je v akútnom ohrození života. Informovala o tom agentúra DPA.

Charité v pondelňajšom vyhlásení podľa agentúry AP uviedla, že v Navaľného organizme sa našli "inhibítory cholinesterázy" s tým, že zatiaľ nie je známe, o akú konkrétnu látku z tejto skupiny ide.

Navaľnyj je stále v umelom spánku, avšak nehrozí mu akútne nebezpečenstvo, uviedli lekári. To, ako choroba Navaľného ovplyvní, sa nateraz nevie, avšak nie je možné vylúčiť, že sa u neho neskôr prejavia príznaky najmä v oblasti nervového systému, dodala podľa AFP Charité.

AKTUÁLNE Nemeckí lekári prehovorili:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Markus Schreiber)

Navaľného previezli letecky do Berlína v sobotu 22. augusta z nemocnice v sibírskom meste Omsk, v ktorej ho po núdzovom pristátí na tamojšom letisku vo štvrtok 27. augusta hospitalizovali, keďže mu prišlo zle počas letu zo sibírskeho Tomska. Neskôr stratil vedomie.

Ruskí lekári, ktorí ho ošetrovali ako prví, pripísali jeho stav metabolickej poruche. To, že bol Navaľnyj pravdepodobne otrávený, v pondelok uviedol aj hovorca vlády nemeckej vlády Steffen Seibert.

Merkelová a Maas: Rusko musí dôkladne vyšetriť údajnú otravu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v spoločnom vyhlásení so šéfom nemeckej diplomacie Heikom Maasom v pondelok vyzvali Rusko, aby dôkladne a s plnou transparentnosťou vyšetrilo prípad pravdepodobnej otravy jedného z hlavných predstaviteľov ruskej opozície Alexeja Navaľného a vyvodili zodpovednosť voči tým, ktorí ju zavinili. Informovala o tom agentúra DPA.

"Vzhľadom na významnú rolu pána Navaľného pre politickú opozíciu v Rusku naliehavo vyzývame tamojších predstaviteľov, aby tento čin dôkladne vyšetrili a aby tak urobili s úplnou transparentnosťou," uvádza sa vo vyhlásení.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Sohn, pool)

"Zodpovedné osoby musia byť identifikované a musia za svoje činy zodpovedať," dodali nemeckí predstavitelia. "Veríme, že pán Navaľnyj sa úplne uzdraví. Naše priania adresujeme aj jeho rodine, ktorá prechádza ťažkou skúškou," napísali Merkelová a Maas.

Ruský lekár sa bráni

Ruskí lekári nezistili v tele opozičného politika Alexeja Navaľného prítomnosť toxickej látky zo skupiny inhibítorov cholinesterázy. Napísala to agentúra AFP s odvolaním sa na hlavného toxikológa nemocnice v sibírskom Omsku, kde Navaľného minulý týždeň hospitalizovali s príznakmi údajnej otravy.

Toto vyjadrenie je v rozpore s novými zisteniami nemeckých lekárov, ktorí objavili v pacientovom tele tzv. inhibítory cholinesterázy. O akú konkrétnu látku z tejto skupiny ide, zatiaľ nie je známe. "Keď bol Navaľnyj prijatý do nemocnice, podstúpil testy v širokom rozsahu na omamné, syntetické, psychotické látky a liečivá vrátane inhibítorov cholinesterázy," povedal pre ruské tlačové agentúry toxikológ Alexandr Sabajev s tým, že "výsledky boli negatívne".

Lekár dodal, že ruská strana je pripravená nemeckým kolegom poskytnúť biologické vzorky odobraté Navaľnému, aby ich mohli preskúmať, napísala agentúra TASS.

Chronológia prípadov usmrtenia resp. pokusov o otrávenie jedom

2002 - V druhej polovici marca 2002 čečenský poľný veliteľ známy pod menom Ibn al-Chattáb, pochádzajúci zo Saudskej Arábie, dostal otrávený list. Kuriérovi, dvojitému agentovi v službách ruskej Federálnej služby bezpečnosti (FSB) sa takto podarilo odstrániť kľúčovú osobnosť, ktorá zabezpečovala čečenským povstalcom prístup k zahraničným finančným zdrojom a islamským militantným skupinám.

2003 - Začiatkom júla 2003 sa poslancovi Štátnej dumy (dolnej komory ruského parlamentu) a zástupcovi šéfredaktora novín Novaja Gazeta Jurijovi Ščekočichinovi náhle zhoršil zdravotný stav a postupne mu začali zlyhávať vnútorné orgány. Krátko nato zomrel. Podľa súdno-medicínskej expertízy išlo o celkovú intoxikáciu organizmu.

2004 - Ruská novinárka Anna Politkovská, ktorú úkladne zavraždili 7. októbra 2006 v jej moskovskom dome, tvrdila, že bola ešte v septembri 2004 otrávená počas letu z Moskvy do Beslanu. Následné zdravotné problémy jej znemožnili, aby spravodajsky pokryla beslanskú rukojemnícku drámu.

AKTUÁLNE Nemeckí lekári prehovorili:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

2004 - Bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko v roku 2004 ako prezidentský kandidát ochorel počas predvolebnej kampane po večeri s predstaviteľmi tajných služieb. Lekári mu neskôr diagnostikovali otravu dioxínom, ktorá natrvalo poznačila Juščenkovu tvár.

2006 - V Londýne bol v novembri 2006 otrávený bývalý ruský špión a otvorený kritik Kremľa Alexander Litvinenko (43). Príznaky otravy pocítil potom, keď sa 1. novembra stretol v reštaurácii so svojim talianskym informátorom, ktorý tvrdil, že má pre neho informácie o vražde ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej. Litvinenko zomrel v londýnskej nemocnici 23. novembra 2006.

2015 a 2017 - Ruský opozičný politik a novinár Vladimir Kara-Murza pocítil 26. mája 2015 prudké zdravotné problémy, ktoré viedli k celkovému kolapsu. Tohto blízkeho spolupracovníka zabitého opozičného politika Borisa Nemcova hospitalizovali v kritickom stave v jednej z moskovských nemocníc. Lekári zistili, že išlo o otravu, ale pôvodcu nemohli spoľahlivo identifikovať. 2. februára 2017 bol opäť hospitalizovaný v Moskve s rovnakými príznakmi ako prvý raz. V súčasnosti pôsobí Vladimir Kara-Murza ako predseda Fondu Borisa Nemcova.

2018 - Bývalý ruský špión Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija, ktorých našli v 4. marca 2018 v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v Salisbury, boli hospitalizovaní v kritickom stave v nemocnici. Otravu nervovoparalytickou látkou typu novičok prežili, niekoľko týždňov však boli hospitalizovaní v kritickom stave.

AKTUÁLNE Nemeckí lekári prehovorili:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

Viac o téme: OtravaLekáriRuskoNemeckoAlexej Navaľnyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu