Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Libanon pre nárast infikovaných znovu zavádza karanténne opatrenia

Zdravotník v Libanone
Zdravotník v Libanone (Zdroj: SITA/Mark L. Washburn/Dartmouth-Hitchcock Health via AP)

BEJRÚT - Libanon sa rozhodol opätovne zaviesť nové opatrenia obmedzujúce pohyb a život občanov s cieľom zastaviť nárast počtu osôb nakazených novým druhom koronavírusu. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť v piatok a budú platiť najmenej dva týždne. Píše o tom agentúra AFP.

Nové opatrenia nebudú mať vplyv na pomoc ľuďom a odstraňovanie škôd spôsobených mohutným výbuchom v prístave v hlavnom libanonskom meste Bejrút zo 4. augusta, uistilo v utorkovom oznámení líbyjské ministerstvo vnútra. Nočný zákaz vychádzania bude platiť od 18.00 h do 06.00 h. Obchodné domy budú zatvorené a reštaurácie budú mať skrátené otváracie hodiny. Zakážu sa aj zhromaždenia. Letiská budú fungovať v bežnom režime a ministerstvá obmedzia personál na polovicu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Obmedzenia sa nevzťahujú na oblasti v Bejrúte poškodené explóziou, keďže v mnohých štvrtiach pokračuje úsilie zamerané na odstránenie jej následkov. Mohutný výbuch v bejrútskom prístave si vyžiadal okrem najmenej 180 obetí aj vyše 6000 zranených. Tridsať ľudí je stále nezvestných. Explózia a následná tlaková vlna poškodili rozsiahle oblasti mesta, bez strechy nad hlavou zostalo takmer 300.000 obyvateľov. Výbuch poškodil približne 40.000 budov a 200.000 bytov.

Podľa libanonského ministerstva vnútra spôsobil požiar, ktorý vznikol pri zváraní, detonáciu viac než 2750 ton nebezpečného dusičnanu amónneho, ktorý bol šesť rokov uskladnený v prístave po tom, čo ho z lode zhabali colné úrady. Denný počet prípadov nového koronavírusu bol v Libanone na vzostupe už pred explóziou, no za uplynulé týždne zaznamenal rekordné hodnoty. Úrady v pondelok ohlásili 456 nových prípadov nákazy a v utorok ďalších 421, čím sa počet prípadov zvýšil na celkovo 9758 vrátane 107 úmrtí.

Viac o téme: OpatreniaPandémiaLibanonBejrútKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu