Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS v Španielsku: Nové opatrenia vstúpili od nedele do platnosti v Murcii a La Rioje

Zdravotníci v Španielsku
Zdravotníci v Španielsku (Zdroj: SITA/AP Photo/Manu Fernandez)

MADRID - Španielske autonómne spoločenstvá La Rioja a Murcia od nedele ako prvé zaviedli do platnosti nové opatrenia vrátane zatvorenia diskoték a zákazu fajčenia na vonkajších priestranstvách, informovala agentúra AFP.

Španielske ministerstvo zdravotníctva tieto opatrenia predstavilo v piatok v súvislosti s nárastom počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Na nových opatreniach sa dohodli predstavitelia všetkých autonómnych spoločenstiev. Diskotéky, nočné podniky a tanečné kluby budú musieť zavrieť svoje prevádzky o 01.00 h a od polnoci nebudú smieť vpúšťať ďalších návštevníkov.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Návštevy v domovoch dôchodcov budú obmedzené a všetci noví obyvatelia budú musieť podstúpiť testy na koronavírus. Regionálne zdravotnícke úrady budú mať za povinnosť vykonávať testy medzi tými skupinami obyvateľstva, ktoré sú zvlášť ohrozené, i v oblastiach zasiahnutých ochorením.

Zákaz fajčenia platí v prípade, keď nie je možné dodržať medzi osobami bezpečnú vzdialenosť dva metre. Toto opatrenia už v stúpilo do platnosti v autonómnych spoločenstvách Galícia a Kanárske ostrovy, pripomína AFP. Ďalšie autonómne spoločenstvá by opatrenia mali zaviesť v najbližších dňoch.

Baskicko na severe Španielska od pondelka vyhlási zdravotnú pohotovosť, čo úradom umožní zaviesť ešte prísnejšie opatrenia v oblastiach s vysokým rizikom prenosu nákazy. Španielsko v súvislosti s nákazou koronavírusu SARS-CoV-2 zaznamenalo takmer 29.000 úmrtí.

V krajine v období od 14. marca do 21. júna platil núdzový stav, ktorý ústrednej vláde v Madride umožnil zaviesť na celom území prísne opatrenia. Po skončení núdzového stavu sa právomoci vrátili vládam v jednotlivých autonómnych spoločenstvách.

Viac o téme: PandémiaŠpanielskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu