Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Desivý deň v Mogadišo, útok na hotel a bomba v aute: Najmenej 10 ľudí prišlo o život

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOGADIŠO - Najmenej desať ľudí zahynulo v nedeľu pri výbuchu bomby v aute a následnej streľbe v obľúbenom plážovom hoteli v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Z útoku sú podozriví militanti z extrémistickej skupiny aš-Šabáb, uviedla agentúra AFP.

Vládne jednotky sa aj po hodine od začatia útoku snažili prevziať kontrolu nad hotelom Elite v oblasti pláže Lido a podľa príslušníka bezpečnostných síl Ahmada Umara útočníci vzali aj rukojemníkov. V dôsledku masívneho výbuchu však môže počet obetí narásť, uviedol Umar a dodal, že niekoľko desiatok ľudí utrpelo pri útoku zranenia.

Svedkovia potvrdili, že útok sa začal silným výbuchom a vzápätí počuli streľbu z hotela a videli z miesta utekať ľudí. V hoteli Elite sú často ubytovaní vládni predstavitelia a medzi obeťami sa podľa svedkov nachádza aj pracovník ministerstva informácií.

K útoku sa zatiaľ nikto bezprostredne neprihlásil, avšak je podobný tým, za ktoré bola v minulosti zodpovedná skupina aš-Šabáb. Tá je napojená na teroristickú sieť al-Káida a predstavuje najnebezpečnejšiu extrémistickú skupinu v Afrike.

Medzinárodne uznaná vláda v metropole Mogadišo bojuje proti ozbrojencom aš-Šabábu už od roku 2008. Z hlavného mesta sa ich silám Africkej únie (AÚ) podarilo vytlačiť v roku 2011. Somálsko postihol po začiatku občianskej vojny v roku 1991 dlhoročný chaos a hlboký politický rozvrat, z ktorého sa krajina dostáva len postupne.

Viac o téme: HotelStreľbaBombaMilitantiMogadišoAš-Šabáb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu