Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Bieloruská kandidátka Kanapacká sa chce chopiť šance: Žiada nové prezidentské voľby

Kandidáti v prezidentských voľbách 2020.
Kandidáti v prezidentských voľbách 2020. (Zdroj: SITA/AP Photo/Sergei Grits)

MINSK - Bývalá kandidátka prezidentských volieb v Bieloruska Hanna Kanapacká v piatok oznámila, že bude od Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) žiadať, aby vyhlásila výsledky nedeľných prezidentských volieb za neplatné a vypísala nové hlasovanie. Táto bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu uviedla, že jej názor na nutnosť opakovaných volieb zdieľajú EÚ i USA.

Vo vyhlásení zverejnenom na svojej facebookovej stránke Kanapacká zdôraznila, že na rozdiel od iných kandidátov - Sviatlany Cichanovskej či Andreja Dzmitryjeva, ktorí sa dožadujú prepočítania hlasov, ona ako jediná chce dosiahnuť, aby boli výsledky hlasovania uznané za neplatné. Domáha sa tiež vypísania nových volieb.

Vo svojom príspevku sa sociálnej sieti Kanapacká položila otázku, či sú zvyšní sťažovatelia spokojní so samotným priebehom prezidentských volieb, s neprítomnosťou nezávislých pozorovateľov, či so 42-percentnou účasťou na tzv. predčasnom hlasovaní. Na záver svojho príspevku vyjadrila názor, že ostatní kandidáti bojujú len "o zmenu výsledku víťaza z 80,08 percenta na 76,3 percent".

Napriek veľkým pochybnostiam o priebehu a výsledku hlasovania i napriek masovým protestom ÚVK v piatok zverejnila konečné výsledky volieb, podľa ktorých Lukašenko získal 80,1 percenta hlasov, zatiaľ čo Cichanovskú podporilo 10,1 percenta voličov.

Na treťom mieste vo voľbách skončila Kanapacká s 1,67 percentom hlasov. Spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev dostal 1,21 percenta hlasov a predsedu Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarheja Čeračeňa volilo 1,14 percenta voličov. Proti všetkým kandidátom hlasovalo 4,59 percenta voličov (267.360 osôb).

Viac o téme: VoľbyNovéŽiadosťBieloruskoHanna Kanapacká
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu