Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Briti v panike! Hromadne sa vracajú z dovoleniek, chcú sa vyhnúť karanténe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, File)

LONDÝN - Desaťtisíce britských turistov sa dnes snaží dostať do svojej krajiny z Francúzska či Holandska, aby sa vyhli povinnej dvojtýždňovej karanténe. Eurotunel pod Lamanšským prielivom varuje pred dlhými frontami, aerolinky British Airways plánujú nasadiť väčšie lietadlá a ľudia musia počítať s tým, že sa ich narýchlo plánovaný návrat predraží, informujú britské médiá. Kým konzervatívna vláda narýchlo vyhlásenú karanténu obhajuje, podľa ľavicovej opozície mala dať ľuďom vedieť skôr a kompenzovať im náklady.

Britský minister dopravy Grant Shapps vyhlásil povinnú karanténu pre ľudí vracajúcich sa z Francúzska, Holandska, Malty, Monaka a niektorých zámorských území Británie vo štvrtok večer. Dvojtýždňová izolácia postihne všetkých, ktorí sa vrátia po sobotňajšej štvrtej hodine ráno.

Britské médiá odhadujú, že len vo Francúzsku je v súčasnosti niekoľko sto tisíc Britov, z ktorých sa veľká časť bude snažiť dostať do svojej vlasti do dnešnej noci. Spoločnosť prevádzkujúca podmorský tunel podľa denníka Daily Mail vyhlásila, že je na dnes plne obsadená, a varovala vodičov, aby sa nepokúšali prísť k vlakom bez platných lístkov, lebo im hrozí uviaznutie v dlhých radoch.

Britské aerolinky sa podľa televízie Sky News rozhodli zvýšiť kapacitu svojich dnešných letov z Paríža či Amsterdamu. Po štvrtkovom ministrovom oznámenia vzrástli dnešné ceny leteniek do Londýna až štvornásobne, napriek tomu sa podľa médií značná časť už predala.

V médiách sa objavilo množstvo kritických názorov, podľa ktorých mala vláda dať vedieť o karanténe  ľuďom o niečo skôr. Rad Britov, ktorí sa v krátkom čase nestihnú vrátiť domov, nebude môcť kvôli karanténe dva týždne po dovolenke nastúpiť do práce.

"Zatiaľ stále neodpovedali na zásadné otázky o tom, ako podporia rodiny, ktorým znenazdania povedali, že budú musieť do karantény ... Ako podporia ľudí, ktorí sa nemôžu vrátiť do práce," kritizovala dnes na stanici BBC vládu podpredsedníčka opozičných labouristov Angela Raynerová.

Minister dopravy Shapps rozhodnutie vlády obhajoval s tým, že Londýn nemal s ohľadom na ochranu zdravia Britov žiadnu inú voľbu. Výzvy k tomu, aby vláda vracajúcich sa dovolenkárov za karanténu nejako odškodnila, odmietol.

"Ľudia, ktorí tento rok vycestujú preč, vedia o značných rizikách, a preto musia byť v strehu," povedal Shapps BBC.

Viac o téme: NávratKaranténaDovolenkyVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu