Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ľudia podporujú zatknutého exgubernátora Furgala: V Chabarovsku sa opäť konalo zhromaždenie

Na snímke nepovolené zhromaždenie na podporu zatknutého gubernátora Chabarovského kraja Sergeja Furgala v Chabarovsku
Na snímke nepovolené zhromaždenie na podporu zatknutého gubernátora Chabarovského kraja Sergeja Furgala v Chabarovsku (Zdroj: TASR/AP Photo/Igor Volkov)

CHABAROVSK - Obyvatelia mesta Chabarovsk na ruskom Ďalekom východe sa v sobotu opäť zišli na zhromaždení na podporu bývalého gubernátora Chabarovského kraja Sergeja Furgala, ktorý je vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie zo závažných trestných činov. Akcie na znak solidarity s Furgalom sa konali v sobotu aj v Komsomoľsku na Amure. Informoval o tom spravodajský portál Novaja gazeta (NG).

Ľudia v Chabarovsku, s transparentmi a vlajkami v rukách, znovu žiadali spravodlivý súdny proces so Sergejom Furgalom a požadovali, aby sa konal v Chabarovskom kraji, nie v Moskve. Obyvatelia Chabarovska okrem toho vyjadrili nespokojnosť s činnosťou úradujúceho gubernátora Michaila Degťareva, ktorého obvinili z plytvania finančných prostriedkov, keďže napr. prišiel s návrhom, aby úradníci Chabarovského kraja mohli pri služobných cestách opäť lietať v obchodnej triede.

"Furgal nám dal nádej, Degťarev nám ju vzal," skandovali demonštranti. Ako informovala agentúra Interfax, podľa úradov sa v sobotu na Leninovom námestí v Chabarovsku zhromaždilo asi 2800 ľudí, ktorí sa potom vydali na pochod ulicami mesta. Novinári, ktorí dianie sledujú, však uvádzajú oveľa vyšší počet.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy citovala z vyhlásenia radnice v Chabarovsku, v ktorom sa uvádza, že počet účastníkov na úradmi nepovolených zhromaždeniach naďalej klesá. Občania podľa radnice "pochopili nebezpečenstvo, aké pre ich zdravie i rodinný rozpočet predstavuje pobyt na miestach, kde sa zhromažďuje veľa ľudí". Radnica dodala, že polícia spísala viac ako sto protokolov za narušenie verejného poriadku a pred súd v tejto veci predstúpilo 11 osôb.

Furgal bol zadržaný v noci na 9. júla a prakticky okamžite prevezený do väzobnej väznice v Moskve, pretože je podozrivý zo zorganizovania jedného pokusu o vraždu a dvoch vrážd. Všetky prípady sa mali odohrať v rokoch 2004-05. Po zverejnení správ o Furgalovom zadržaní vypukli na Ďalekom východe mohutné protivládne protesty a mítingy na podporu zadržaného exgubernátora.

Účastníci protestov kritizujú aj rozhodnutie Kremľa vymenovať za gubernátora človeka, ktorý je síce Furgalovým straníckym kolegom, ale na Ďalekom východe doteraz nežil a nepozná jeho špecifiká. Kritici tvrdia, že Furgalov prípad je politicky motivovaný a súvisí s jeho víťazstvom v gubernátorských voľbách v roku 2018, v ktorých veľkou väčšinou hlasov porazil kandidáta vládnucej strany Jednotné Rusko podporovanej prezidentom Vladimirom Putinom.

Viac o téme: ProtestZadržanieZhromaždenieRuskoChabarovskSergej Furgal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu