Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Francúzsko, Nemecko a Poľsko vyzývajú Lukašenka, aby zaistil férové voľby

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Francúzsko, Nemecko a Poľsko v piatok vyzvali bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby zaistil slobodný a férový priebeh nedeľných prezidentských volieb. Informovala o tom agentúra AFP.

"Vyzývame bieloruské úrady, aby zabezpečili slobodný a spravodlivý priebeh prezidentských volieb, a to najmä zaistením nezávislého dohľadu nad hlasovaním prostredníctvom miestnych pozorovateľov," uviedli v spoločnom vyhlásení ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka a Poľska.

Hlavnou volebnou rivalkou úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka je Svitlana Cichanovská, manželka známeho väzneného blogera a politického aktivistu Siarheja Cichanovského. Okrem nich vo voľbách kandidujú aj predseda Bieloruskej sociálnodemokratickej strany (BSDH) Siarhej Čeračeň, bývalá poslankyňa bieloruského parlamentu Hanna Kanapacká a spolupredseda hnutia Hovor pravdu Andrej Dzmitryjev.

Cichanovská má veľkú podporu v tábore odporcov Lukašenka. Minulý týždeň na zhromaždenie na jej podporu do Parku priateľstva národov v Minsku prišlo okolo 63.000 ľudí. Prezidentské voľby sa v Bielorusku budú konať už túto nedeľu, 9. augusta. Voliči, ktorí sa z nejakého dôvodu nemôžu na nedeľnom hlasovaní zúčastniť, však k volebným urnám môžu prichádzať a hlasovať predčasne - od utorka do soboty, a to v čase od 10.00 do 14.00 h miestneho času alebo od 16.00 do 19.00 h.

Viac o téme: Prezidentské voľbyBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu