Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Egypt a Grécko podpísali dohodu o výlučnej ekonomickej zóne

Sámih Šukrí
Sámih Šukrí (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egypt a Grécko podpísali vo štvrtok dohodu o vytvorení výlučnej ekonomickej zóny vo východnej časti Stredozemného mora, kde sa predpokladajú zásoby ropy a zemného plynu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Egyptský minister zahraničných vecí Sámih Šukrí na tlačovej konferencii so svojím gréckym náprotivkom Nikosom Dendiasom v Káhire uviedol, že dohoda s Egyptom je v súlade s medzinárodným právom a prispieva k bezpečnosti a stabilite v danom regióne. Turecko podpísanie dohody kritizovslo. Turecké ministerstvo zahraničných vecí ju označilo za "neplatnú" a podľa agentúry AFP konštatovalo, že vymedzené oblasti "sú súčasťou tureckého kontinentálneho šelfu" a nie je v nich povolená nijaká činnosť.

Egypt a Grécko majú zlé vzťahy s Tureckom, ktoré vlani v novembri rozhnevalo obe krajiny podpísaním memoranda s lýbyjskou vládou národnej jednoty o porozumení v námorných zónach, ktorá eskalovala napätie týkajúce sa potenciálnych zásob zemného plynu v Stredozemnom mori. Dohodu označili za nelegálnu a porušujúcu medzinárodné právo.

Napätie exostuje aj medzi Gréckom a Tureckom v súvislosti s ťažbou zemného plynu vo východnej časti Stredozemného mora pri pobreží Cypru. Grécko i Cyprus — členské štáty NATO — sa sporia o právo na ťažbu nerastných zdrojov v Egejskom mori. Egypt v auguste vyhlásil, že časť prieskumu plánovaného Tureckom v trejto oblasti potenciálne zasahuje do vôd, na ktoré si Káhira robí exkluzívne nároky. Grécko a Taliansko podpísali v júni dohodu o vytvorení výlučnej ekonomickej zóny medzi oboma krajinami, ktorá vyriešila dlhodobý spor o práva na rybolov v Jónskom mori.

Viac o téme: EkonomikaDohodaZónaGréckoEgypt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu