Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Pľúca Zeme dostali ďalšiu ranu: Ich najväčší záchranca Aritana zomrel na COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRAZÍLIA - Jeden z popredných brazílskych domorodých náčelníkov Aritana Yawalapiti zomrel v stredu na komplikácie spôsobené koronavírusovým ochorením COVID-19. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie jeho rodiny.

Aritana (71), náčelník indiánskeho kmeňa Yawalapiti žijúceho v Amazónii, bol známym bojovníkom za záchranu najväčšieho dažďového pralesa na svete a práv domorodého obyvateľstva Brazílie. "Bol silným zástancom boja za zachovávanie kultúry svojich ľudí pre budúce generácie a neúnavným aktivistom proti následkom odlesňovania," uviedla vo vyhlásení náčelníkova rodina.

 

 

Aritanovi nákazu diagnostikovali zhruba pred dvoma týždňami po tom, čo mal problémy s dýchaním. Náčelník žil vo svojej dedine v domorodej rezervácii Xingu. Zomrel na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici v meste Goiania.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Epidémia koronavírusu SARS-CoV-2 v Brazílii vážne postihla aj pôvodných obyvateľov Amazónie - okrem iného kvôli ich slabej imunite. Podľa Zväzu domorodých obyvateľov Brazílie (APIB) bolo infikovaných viac ako 22.000 pôvodných obyvateľov. Nákaze podľahlo 633 z nich.

Viac o téme: NáčelníkBrazíliaKoronavírusAritana Yawalapiti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu