Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Voľby v USA: Hillary prehrala s Obamom!

Sklamaná Hillary Clinton Zobraziť galériu (2)
Sklamaná Hillary Clinton (Zdroj: SITA)

DES MOINES - Kocky sú hodené! V úvodnom kole primárnych volieb v boji o prezidentskú kandidatúru vyhral v štáte Iowa u demokratov senátor Barack Obama, v tábore republikánov triumfoval Mike Huckabee. Na druhej strane favoriti Hillary Clinton a Rudy Giuliani zlyhali.

Dlho očakávané voľby v trojmiliónovom "kukuričnom" štáte napokon potvrdili prieskumy verejnej mienky tesne pred hlasovaním. Obama od demokratických voličov získal 38 percent hlasov, druhý s 30 percentami skončil John Edwards a až za ním newyorská senátorka Hillary (29 percent). Tá však nič nevzdáva. „Som pripravená na zvyšok kampane, som pripravená vyhrávať,“ zastrájala sa po voľbách. Obama označil rozhodnutie voličov za „rozhodujúci moment“. Menšie prekvapenie je, že v štáte prevažne s belošskou populáciou vyhral černošský kandidát vyznávajúci islam. „Sme jeden národ a prišiel náš čas na zmenu,“ dodal Obama.

S pomerne výrazným rozdielom vyhral u republikánov aj Mike Huckabee s 34 percentami, kým druhý Mitt Romney získal 25 percent. Prekvapením je úplne zlyhanie Rudyho Giulianiho, ktorý sa spomedzi šiestich kandidátov umiestnil na poslednom mieste len so 4 percentami. Dôvodom je zrejme jeho koncentrácia na veľké štáty a na "superutorok" 5. februára, keď sa bude voliť práve v nich. "Čas ukáže, aká je najlepšia stratégia," uviedol bývalý starosta New Yorku. V posledným desaťročiach sa však víťazi prvého kola väčšinou stali kandidátmi na rozhodujúci súboj o Biely dom. Druhým dejiskom primárnych volieb bude v utorok New Hampshire.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu