Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Prezidentský kandidát Obama sľubuje, že skončí vojnu v Iraku

Senátor Barack Obama
Senátor Barack Obama (Zdroj: SITA)

DES MOINES – Senátor Barack Obama vo štvrtok prisľúbil, že v prípade zvolenia za amerického prezidenta ukončí vojnu v Iraku. Černošský senátor vo štvrtok zvíťazil v hlasovaniach na volebných zhromaždeniach Demokratickej strany v štáte Iowa.

Úspech v prvom kole nominačných volieb na funkciu prezidenta označil za "rozhodujúci okamih", ktorý na ceste ku zmiereniu hlboko rozdelenej americkej spoločnosti. "Budem prezidentom, ktorý ukončí tú vojnu v Iraku a konečne privedie našich vojakov domov," povedal Obama. Senátor za štát Illinois ďalej prisľúbil, že ak sa v novembri dostane do Bieleho domu, napraví povesť Ameriky a zjednotí ju so svetom v boji proti spoločným hrozbám.

Barack Obama zvíťazil so ziskom 38 percent hlasov. Na druhom mieste skončil v demokratických nominačných voľbách bývalý senátor John Edwards, senátorka a bývalá prvá dáma Hillary Clintonová, ktorú skoršie prieskumy v Iowe favorizovali, sa musela nakoniec uspokojiť s tretím miestom. V Iowe prebehlo vo štvrtok aj prvé kolo nominačných volieb Republikánskej strany. Ich presvedčivým víťazom sa stal bývalý guvernér štátu Arkansas Mike Huckabee, ktorí zvíťazil nad svojim hlavným súperom, bývalým guvernérom štátu Massachusetts Mittom Romneym.

Prezidentské voľby sa v Spojených štátoch konajú 4. novembra. Kandidátov vyberú demokrati aj republikáni oficiálne na straníckych kongresoch koncom augusta a začiatkom septembra. Kandidáti na získanie nominácie musia predtým absolvovať sériu hlasovaní v nominačných voľbách. Tie môžu mať formu verejných hlasovaní (takzvaný caucus), alebo primáriek, v ktorých sa hlasuje tajne. Prvé primárky sa konajú 8. januára v štáte New Hampshire.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu