Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Americký odvolací súd zrušil trest smrti pre útočníka z bostonského maratónu

Džochar Carnajev
Džochar Carnajev (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Federálny odvolací súd v USA zrušil v piatok verdikt trestu smrti pre Džochara Carnajeva, jedného z vykonávateľov bombového útoku na Bostonský maratón v roku 2013, pri ktorom zomreli traja ľudia a zranenia utrpelo ďalších vyše 260 osôb.

Súd potvrdil väčšinu z 30 bodov obžaloby, v ktorých bol Carnajev usvedčený. Zároveň však súdu nižšej inštancie nariadil konanie nového procesu, ktorý má rozhodnúť o tom, aký trest Carnajev za tieto činy dostane, informovala agentúra Reuters.

Bombový útok na svetoznámy bostonský maratón z 15. apríla 2013 bol najzávažnejším teroristickým útokom na území Spojených štátov od koordinovaných teroristických útokov z 11. septembra 2001. Nálože na maratóne nastražili bratia Džochar a Tamerlan Carnajevovci, ktorí sa s rodinou prisťahovali do USA z Kirgizska a majú čečenský pôvod.

Mladšieho Džochara zadržali o štyri dni po útoku, Tamerlana zastrelila polícia. Džochara v roku 2015 usvedčili z terorizmu a odsúdili na trest smrti, následne sa však odvolal.

Na súde sa priznal k tomu, že spolu s bratom ho k činu motivovalo islamistické presvedčenie, ako aj túžba pomstiť sa USA za vedenie vojen v Iraku a Afganistane. Carnajev tiež povedal, že s bratom sa zradikalizovali sami a nemali prepojenie na žiadne teroristické skupiny či extrémistické organizácie v zahraničí.

Viac o téme: ZrušenieTrestUSAMaratón. útočník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu