Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Americké ministerstvo spravodlivosti požaduje obnovenie trestu smrti pre Carnajeva

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké ministerstvo spravodlivosti sa bude usilovať o obnovenie trestu smrti pre teroristu Džochara Carnajeva, etnického Čečenca usvedčeného zo zabitia troch ľudí a zranenia stoviek ďalších počas Bostonského maratónu v roku 2013. Informovali o tom v piatok stanica Slobodná Európa a agentúra AP.

Odvolací súd v Bostone 31. júla zrušil rozsudok smrti, ktorý Carnajev dostal v roku 2015. Súd nariadil nový proces, ktorým sa má stanoviť trest pre 27-ročného Carnajeva. Rozhodnutie prišlo po zistení, že sudca, ktorý dohliadal na tento prípad, nedostatočne preveril členov poroty v súvislosti so zaujatosťou.

Minister spravodlivosti William Barr vo štvrtok v rozhovore pre AP uviedol, že jeho rezort sa voči zmienenému rozhodnutiu odvolá. "Spravíme všetko, čo bude nutné," povedal Barr. "Záležitosť predložíme najvyššiemu súdu a budeme právnou cestou ďalej požadovať trest smrti," dodal. Carnajevov advokát David Patton iniciatívu ministerstva odmietol komentovať. Patton po rozhodnutí odvolacieho súdu vyhlásil, že je na vláde, či sa rozbehne druhý proces alebo či sa "uzatvorí táto hrozná tragédia udelením doživotného trestu bez možnosti prepustenia".

Federálna súdna porota dva roky po bombovom útoku na Bostonskom maratóne uznala Carnajeva za vinného vo všetkých 30 bodoch obžaloby a udelila mu trest smrti. Jeho starší brat Tamerlan zahynul pri prestrelke s políciou niekoľko dní po incidente. Obhajoba pripustila, že bratia vykonali útok, ale snažila sa vykresliť Tamerlana ako zradikalizovaného organizátora útoku a Džochara ako ľahko ovplyvniteľného komplica. Prokuratúra však uviedla, že Džochar Carnajev je rovnako vinný. Dvojica teroristov totiž vyhlásila, že útok je pomstou Spojeným štátom za vedenie vojen proti moslimským krajinám.

Viac o téme: Trest smrtiUSAMinisterstvo spravodlivostiDžochar Carnajev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu