Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Útok na sídlo tajnej služby: Vyžiadal si 11 ľudských životov a 63 zranených

Najmenej 11 mŕtvych a 63 zranených si v pondelok vyžiadal útok militantného hnutia Taliban na sídlo tajnej služby na severe Afganistanu. Zobraziť galériu (3)
Najmenej 11 mŕtvych a 63 zranených si v pondelok vyžiadal útok militantného hnutia Taliban na sídlo tajnej služby na severe Afganistanu. (Zdroj: SITA/AP)

KÁBUL - Najmenej 11 mŕtvych a 63 zranených si v pondelok vyžiadal útok militantného hnutia Taliban na sídlo tajnej služby na severe Afganistanu. Informovala o tom agentúra AP.

Ozbrojenci zaútočili na sídlo afganského Národného riaditeľstva bezpečnosti (NDS) v Aybaku, v hlavnom meste provincie Samangan. Útok odštartoval samovražedný atentátnik, ktorý podľa agentúry AFP pri vchode do komplexu odpálil auto naložené výbušninami. Následne do objektu vtrhli niekoľkí militanti ozbrojení strelnými zbraňami.

Najmenej 11 mŕtvych a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Všetky obete boli príslušníkmi spravodajskej služby. Ďalších 63 ľudí sa počas útoku zranilo, potvrdil hovorca guvernéra provincie. Väčšinu zo zranených tvoria civilisti, medzi ktorými sú aj deti, povedal primár miestnej nemocnice. Útok sa skončil až po takmer štyroch hodinách likvidáciou všetkých útočníkov. Zodpovednosť za útok prevzalo hnutie Taliban.

Najmenej 11 mŕtvych a
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Afganský prezident Ašraf Ghaní udalosť odsúdil ako akt terorizmu a vyzval Taliban, aby sa nadobro vzdal násilia. Povstalci si chcú podľa neho takýmito útokmi upevniť svoju pozíciu pred začiatkom mierových rokovaní s vládou v Kábule.

Taliban a USA podpísali 29. februára historickú dohodu, ktorá počíta s tým, že Washington do budúceho roka stiahne všetkých svojich vojakov z Afganistanu, ale žiada za to bezpečnostné záruky. Afganská vláda by mala v súlade s dohodou prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a vzbúrenci zase 1000 zajatých príslušníkov bezpečnostných síl. Napriek tejto dohode a očakávaným mierovým rozhovorom medzi afganskou vládou a Talibanom prišlo v krajine za posledné mesiace k viacerým útokom zo strany povstalcov.

Viac o téme: ObeteBombaZraneníTajná službaútok Afganistan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu