Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS trápi aj Island: Pre nárast nakazených sprísňuje epidemiologické opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Matt Dunham)

REYKJAVÍK - Island oznámil vo štvrtok opätovné sprísnenie epidemiologických opatrení. Pristúpil k nemu po takmer troch mesiacoch postupného uvoľňovania obmedzení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu, a to pre nárast nakazených. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť v piatok o 14.00 SELČ a budú platiť najmenej dva týždne, informovala agentúra AFP.

Islandská vláda obmedzila v súlade s prvotnými nariadeniami zavedenými 16. marca počet ľudí na zhromaždeniach z 500 na 100. Takisto bol opätovne nariadený povinný dvojmetrový fyzický odstup, ktorý platil od 22. mája len v zmysle odporúčania.

Na Islande bude teraz zároveň po prvý raz povinné nosiť rúška vo verejnej doprave, počas vnútroštátnych letov, pri plavbe na trajektoch aj v kaderníckych salónoch, kde nie je možné dodržiavať dvojmetrový odstup.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Všetci cestujúci prichádzajúci na Island sa budú musieť podrobiť testu na nový druh koronavírusu, aby sa tak vyhli karanténe. Turisti, ktorí plánujú v krajine stráviť desať a viac dní, sa budú musieť dať na štvrtý až šiesty deň po príchode otestovať znova. "Musíme reagovať rýchlo," povedala islandská premiérka Katrín Jakobsdóttir na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Z počtu 31 nových prípadov nákazy, ktoré zaznamenali na Islande minulý týždeň, súviselo 28 s tzv. domácim prenosom vírusu v rámci krajiny. Päť zdrojov nákazy bolo identifikovaných na juhozápade tohto ostrovného štátu, v meste Akranes. Na Islande hospitalizovali v stredu pacienta s ochorením COVID-19, ktorý bol vôbec prvým hospitalizovaným nakazeným od polovice mája.

Island, ktorý zaviedol hromadné testovanie na nový koronavírus, sa v podstate vrátil do normálu 4. mája, keď znovu otvoril školy, univerzity či kaderníctva. Neskôr pre verejnosť sprístupnil aj plavárne, posilňovne, bary či nočné kluby. Od 15. júna otvoril svoje hranice pre zahraničných turistov. V tejto severskej krajine doteraz zaznamenali 1872 prípadov nákazy koronavírusom vrátane desiatich úmrtí. Momentálne tam evidujú 39 aktívnych prípadov.

Viac o téme: OpatreniaNárastIslandKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu