Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Oslobodzovacia akcia sa podarila! Unesenú Nemku zachránilo v Iraku špeciálne komando

Nemka organizovala kultúrny život v Bagdade. Zobraziť galériu (2)
Nemka organizovala kultúrny život v Bagdade. (Zdroj: SITA/ AP)

BAGDAD - Iracké bezpečnostné zložky po niekoľkých dňoch oslobodili unesenú Nemku Hellu Mewisovú, známu z bagdadskej umeleckej scény. Podľa agentúry DPA o tom dnes informovala iracká armáda. Či bolo oslobodenie výsledkom vyjednávania s únoscami, nie je jasné.

Hovorca armády Jahjá Rasul bez bližších podrobností informoval na twitteri, že Mewisová je voľná. Podľa nemenovaného armádneho činiteľa citovaného agentúrou AP ženu oslobodili dnes o 06:25 miestneho času (05:25 SELČ) pri operácii v blízkosti Bagdadu. Bezpečnostné zložky prehľadali miesto, kde sa podľa získaných informácií mala nachádzať.

Nemku, ktorá v Iraku žije sedem rokov,  podľa svedkov uniesli v pondelok večer pred umeleckým centrom na ulici Abú Nuvás. Zástupca polície, ktorého citovala AP, povedal, že k centru prišli dve autá s ozbrojenými mužmi.

Po Bagdade sa preháňala na bicykli.
Zobraziť galériu (2)
Po Bagdade sa preháňala na bicykli.  (Zdroj: SITA/ AP)

Po Bagdade na bicykli

Mewisová v Bagdade vedie programy pre mladých, podieľa sa na organizovaní kultúrnych podujatí a spolupracuje tiež s nemeckým Goetheho Inštitútom. Často bola vidieť, ako na bicykli prechádza ulicami, čo v irackej metropole nie je obvyklé medzi cudzincami, ktorí si uvedomujú trvajúce bezpečnostné riziko. Mewisová tiež podporovala protivládne protesty, ktoré v Iraku začali vlani na jeseň. Niekoľko desiatok z ľudí, ktorí sa vtedy vyslovili proti činnosti ozbrojených skupín, uniesli.

Podľa DPA má Mewisová v Iraku čulé kontakty s umelcami, intelektuálmi a politikmi. Jej priatelia sa v uplynulých dňoch snažili vyvíjať tlak na irackú vládu a bezpečnostné zložky, aby sa únosom zaoberali.

K únosu sa nikto neprihlásil

Šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas v utorok oznámil, že jeho ministerstvo vytvorilo krízový tím s úlohou prispieť k oslobodeniu Mewisové.

K únosu sa zatiaľ nikto neprihlásil. V podozrení sa ocitli šíitska milícia Katáib Hizballáh a teroristická organizácia Islamský štát (IS). Hovorca šiitskej milície podiel na únose nepriamo poprel. Bunky IS sú v Iraku naďalej aktívne, niekdajší vplyv tu ale organizácia stratila.

Viac o téme: BicykelúnosTeroristiIslamský štátNemkaHella MewisováIrka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu