Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V júni 2021 sa budú konať predčasné parlamentné voľby, vyhlásil iracký premiér

Mustafa Kázimí Zobraziť galériu (2)
Mustafa Kázimí (Zdroj: TASR/Iraqi Parliament Media Office, via AP)

BAGDAD - V Iraku sa parlamentné voľby budú konať takmer o rok skôr, ako sa pôvodne mali. Hlasovanie prebehne 6. júna 2021, oznámil v piatok iracký premiér Mustafa Kázimí.

Vyhlásením predčasných volieb splnil Kázimí prísľub, s ktorým sa v máji ujal svojho úradu. Predčasné voľby boli zároveň kľúčovou požiadavkou účastníkov protivládnych demonštrácií, v dôsledku ktorých z úradu odstúpil Kázimího predchodca v úrade, informuje agentúra AP.

"6. jún 2021 bol stanovený za termín budúcich parlamentných volieb," povedal podľa agentúry AFP Kázimí, ktorý sa postu predsedu vlády ujal v máji po tom, ako pod tlakom - po mesiacoch protestov - odstúpil jeho predchodca v úrade Ádil Abdal Mahdí. "Urobí sa všetko pre zabezpečenie ochrany a úspechu týchto volieb," povedal Kázimí.

V júni 2021 sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Khalid Mohammed)

AFP pripomína, že pôvodne sa parlamentné voľby mali konať až v máji 2022 a dodáva, že takéto hlasovanie v Iraku občas sprevádza násilie a často volebné podvody. AP píše, že termín, ktorý ohlásil Kázimí teraz ešte musí oficiálne - hlasovaním - odobriť parlament. Protivládne demonštrácie v Bagdade a južnejšie položených častiach Iraku, kde prevažuje šiitské obyvateľstvo, prebiehali od 1. októbra.

Protestujúci vyčítali vláde pod vedením šiitov rozsiahlu skorumpovanosť a sťažovali sa tiež na zlé verejné služby a vysokú nezamestnanosť. Počas protestov prišlo o život vyše 500 ľudí. V dôsledku protestov odstúpil premiér Ádil Abdal Mahdí. Následne sa Irak niekoľko mesiacov pokúšal zložiť novú vládu, čo sa podarilo až na tretí pokus - po tom, ako v máji tamojší parlament schválil zloženie vládneho kabinetu Kázimího. 

Viac o téme: VoľbyPremiérPredčasné voľbyIrakBagdadMustafa Kázimí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu