Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA a pobaltské štáty kritizujú Rusko: Dôvodom je vyhlásenie Putina o anexii Sovietskym zväzom

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

VILNIUS - Spojené štáty sa pridali k Litve, Lotyšsku a Estónsku v odpore proti pokusom Ruska o prepisovanie histórie po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že pobaltské krajiny súhlasili so svojou anexiou Sovietskym zväzom v roku 1940. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra Reuters.

"Stojíme pevne proti akýmkoľvek pokusom Ruska o prepisovanie dejín so zámerom ospravedlniť okupáciu a anexiu pobaltských štátov z roku 1940," uviedol americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v spoločnom vyhlásení so šéfmi diplomacie troch pobaltských krajín. Stanovisko bolo vydané pri príležitosti výročia vyhlásenia niekdajšieho ministra zahraničných vecí USA Sumnera Wellesa, ktorý v roku 1940 odsúdil sovietske prevzatie moci nad týmito troma krajinami.

Putin v júni napísal, že začlenenie Litvy, Lotyšska a Estónska do bývalého Sovietskeho zväzu "sa uskutočnilo na základe zmluvy a so súhlasom zvolených predstaviteľov". "Bolo to v súlade s vtedajším medzinárodným aj štátnym právom," dodal Putin vo svojom článku publikovanom v americkom časopise The National Interest. Európska únia i Severoatlantická únia obviňujú Rusko z toho, že vedie dezinformačnú kampaň s cieľom destabilizovať Západ využívaním rozporov v spoločnosti, Moskva však takúto taktiku popiera.

Európska komisia v januári vyhlásila, že nebude tolerovať skresľovanie dejinných faktov po tom, ako Putin naznačil, že Poľsko nesie spoluzodpovednosť za vypuknutie druhej svetovej vojny, pretože tajne súhlasilo s nemeckými plánmi na rozdelenie Československa v roku 1938. Poľský prezident Andrzej Duda obvinil Putina z "historických klamstiev".

Moskva v roku 1989, počas obdobia glasnosti a vlády bývalého sovietskeho lídra Michaila Gorbačova, odsúdila tajný sovietsko-nacistický pakt z roku 1939 o rozdelení Poľska a pobaltských štátov, čo umožnilo Sovietskemu zväzu anektovať daný región. Litva, Lotyšsko a Estónsko získali nezávislosť po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 a dnes sú členmi EÚ i NATO.

Viac o téme: KritikaAnexiaRuskoUSALotyšskoVladimir PutinLitvaEstónskoSovietsky zväz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu