Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ariel Šaron je už dva roky v kóme

Ariel Šaron
Ariel Šaron

JERUZALEM - Bývalý premiér Ariel Šaron, ktorý už dva roky prežíva v kóme, vyvoláva u Izraelčanov nostalgiu, napriek tomu je jeho politický odkaz sporný. Napísala to dnes agentúra AFP.

Zdravotný stav muža, ktorý si vyslúžil prezývku buldozér, sa podľa lekárov nezmenil od jeho akútnej hospitalizácie 4. januára 2006, ktorá nasledovala šesť týždňov po prvej mŕtvici. Dnes je 79-ročný generál hospitalizovaný v Tel Avive, ďaleko od politickej scény. Jeho dvaja synovia a blízka rodina ho stále navštevujú. Pacient dostáva výživu sondou a jeho mozgová činnosť je veľmi obmedzená. Pravidelne ale reaguje na hlasy svojich blízkych.

"Nie je v hlbokej kóme a reaguje na určité stimuly," informovalo vo vyhlásení špecializované oddelenie dlhodobej starostlivosti Šeba nemocnice Tel Hašomer pri Tel Avive.

Jeden z najbližších Šaronových spolupracovníkov a jeho bývalý hovorca Raanan Gissin si myslí, že sa bývalý premiér ešte môže prebrať. Pripúšťa zároveň, že jeho návrat do politiky je nereálny.

Šaronovým ochorením vznikla na politickej scéne medzera, ktorú ešte nikto nezaplnil. Dôsledky jeho rozhodnutia stiahnuť armádu a izraelských osadníkov z pásma Gazy v lete 2005 sú v regióne stále citeľné.

Ehud Olmert, jeho nástupca vo funkcii premiéra a predseda centristickej strany Vpred (Kadima), ktorú Šaron založil, nedokázal dosiahnuť rovnakú popularitu a význam. Podľa prieskumov verejnej mienky má Olmert medzi Izraelčanmi najnižšiu popularitu, akú mal kedy predseda ktorejkoľvek izraelskej vlády.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu