Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Žiadosť o anulovanie prezidentských volieb: Dôvodom majú byť početné nezrovnalosti

Starosta Varšavy Rafal Trzaskowski
Starosta Varšavy Rafal Trzaskowski (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Tím predvolebnej kampane poľského opozičného prezidentského kandidáta, starostu Varšavy Rafala Trzaskowského, v stredu oznámil, že teraz žiada, aby boli prezidentské voľby anulované. Ako dôvod uvádza početné nezrovnalosti, napísala tlačová agentúra AP.

Liberálny politik Trzaskowski 12. júla prehral v druhom kole poľských prezidentských volieb s úradujúcim konzervatívnym prezidentom Andrzejom Dudom len s tesným rozdielom. Trzaskowski, ktorý dostal 48,97 percenta hlasov, však predtým priznal svoju porážku a víťazstvo Dudu, ktorý získal 51,03 percenta hlasov voličov.

Trzaskowského predvolebný tím a jeho strana Občianska platforma (PO) podali minulý týždeň sťažnosť na najvyššom súde. Argumentovali, že štátne médiá a vláda v predvolebnej kampani neférovo podporovali prezidentského kandidáta Dudu a že nie všetci Poliaci v zahraniční mali možnosť odovzdať svoj hlas.

Poľské médiá v stredu informovali, že Trzaskowského predvolebný tím a strana tiež vyzývajú najvyšší súd, aby prezidentské voľby vyhlásil za neplatné. Hovorca Trzaskowského tímu Jan Grabiec to agentúre AP (Associated Press) potvrdil.

Objavili sa aj pochybnosti o legálnosti volieb, ktorých prvé kolo sa konalo 28. júna, ale pôvodne bolo naplánované na máj. Odložili ich až v poslednej chvíli - politici totiž viedli hádky súvisiace s obavami, že účasť na hlasovaní počas pandémie nového koronavírusu zhorší stav zdravia verejnosti.

Súd, ktorého nového predsedu nedávno vymenovali s podporou vlády, má do 3. augusta čas na to, aby rozhodol o tejto sťažnosti a tiež o približne 6000 ďalších sťažnostiach na priebeh prezidentských volieb.

Viac o téme: VoľbyŽiadosťSúd PoľskoNeplatnosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu