Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

KORONAVÍRUS Trump otočil: Američanov žiada, aby nosili rúška, ak nie je možné dodržať odstup

Donald Trump Zobraziť galériu (4)
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v utorok požiadal Američanov, aby v snahe zabrániť šíreniu vysoko nákazlivého koronavírusu nosili rúško alebo masku, keď nie je možné dodržiavať medzi osobami primeranú vzdialenosť.

Trump to uviedol v Bielom dome na brífingu venovanom koronavírusu SARS-CoV-2, ku ktorým sa po dlhšej prestávke vrátil. Trumpov návrat k pravidelným brífingom o počtoch nakazených a reakcii úradov na vývoj epidemiologickej situácie v USA experti spájajú s jej celkovým zhoršením, konštatovala agentúra AFP. Obzvlášť znepokojujúci je vývoj epidémie v južných štátoch Kalifornia, Floride či Texas.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nosenie masky či rúška ako nástroja proti šíreniu koronavírusu Trump propagoval už v pondelok ako "vlastenecké gesto". Ešte v nedeľu pritom vyhlásil, že to od Američanov na celoštátnej úrovni nebude žiadať. Samotný Trump mal rúško na verejnosti na tvári prvýkrát až 11. júla. Na rozdiel od neho jeho demokratický súper v novembrových prezidentských voľbách Joe Biden nosí rúško na verejnosti už celé mesiace.

KORONAVÍRUS Trump otočil: Američanov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Patrick Semansky)

Poprední odborníci na medicínu, podporovaní niektorými významnými republikánmi, zdôrazňujú, že nosenie rúšok je pre zastavenie nákazy rozhodujúce - v utorok to napokon pripustil aj Trump. Americký prezident okrem toho na utorkovom brífingu varoval, že kríza vyvolaná v Spojených štátoch koronavírusom sa pravdepodobne najprv zhorší a až potom dôjde k zlepšeniu situácie.

Dodal, že niektorým oblastiam USA sa v boji s koronavírusom darí veľmi dobre, zatiaľ čo iné nie sú také úspešné. Podotkol súčasne, že podobný vývoj badať aj v iných krajinách sveta. Uviedol, že cieľom nie je "len zvládnuť pandémiu, ale ukončiť ju". Uistil, že sa objavujú očkovacie látky proti koronavírusu, pričom oveľa skôr, ako sa vôbec predpokladalo. Trump tiež opäť zopakoval svoje tvrdenie, že vírus "zmizne".

Najviac zasiahnutý je tzv. slnečný pás

Spojené štáty zaznamenali za uplynulých 24 hodín ďalších 68.524 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom v stredu americká Univerzita Johnsa Hopkinsa so sídlom v Baltimore. Nahlásených bolo aj 961 ďalších úmrtí spojených s novým koronavírusom, čím ich celkový počet v USA dosiahol 141.883.

KORONAVÍRUS Trump otočil: Američanov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Ted S. Warren)

Spojené štáty zažívajú momentálne nárast počtu nakazených najmä v tzv. slnečnom páse siahajúcom od Floridy po Kaliforniu.  Táto zmena Trumpovho postoja k rúškam podľa analytikov súvisí s tým, že prieskumy verejnej mienky ukazujú, že úradujúca hlava štátu v novembrových prezidentských voľbách smeruje ku katastrofe. Ukazuje sa totiž, že USA sú počas pandémie ochorenia COVID-19 najhoršie zasiahnutou krajinou na svete.

Bielymi topánkami na Kapitole zdravotníci upozornili na obete

Americká Národná únia sestier (NNU) v utorok umiestnila pred budovu amerického Kongresu vo Washingtone 164 párov bielych topánok, aby takto vzdala poctu svojim kolegom, ktorí sa v službe nakazili koronavírusom a podľahli mu. Únia sestier súčasne vyzvala Senát, aby prijal balík pomoci na boj proti pandémii.

Stephanie Simmsová, vo Washingtone pôsobiaca zdravotná sestra, pre agentúru AFP uviedla, že pred dvoma mesiacmi NNU rozmiestnila pred Bielym domom 88 párov topánok, z ktorých každý bol symbolom obete epidémie choroby COVID-19 z radov zdravotníkov. "Dnes máme 164 párov obuvi. To jasne dokazuje, ako táto administratíva a tento Kongres zlyhali v prípade zdravotníkov, ktorí naďalej zomierajú," vyhlásila Simmsová z NNU so 150.000 členmi.

KORONAVÍRUS Trump otočil: Američanov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Demokratmi ovládaná Snemovňa reprezentantov pritom v polovici mája schválila balík pomoci na zotavenie ekonomiky, zasiahnutej pandémiou koronavírusu v objeme tri bilióny dolárov. Za tento Zákon hrdinov hlasovali zákonodarcovia väčšinou podľa straníckej príslušnosti. Z balíka pomoci má ísť jeden bilión dolárov štátnym vládam a miestnym samosprávam, ďalšia časť sumy je určená miliónom amerických rodín ťažko zasiahnutých pandémiou, financie dostanú aj nemocnice a zdravotníci, značná časť pôjde nezamestnaným a na potravinovú pomoc, ale tiež na testovanie na koronavírus.

Republikánmi kontrolovaný Senát však toto opatrenie zablokoval, pričom avizoval nový návrh pomoci. Návrh zákona odobrený Snemovňou by poskytoval finančnú pomoc domácnostiam, ale aj ekonomike USA a zahŕňal aj financovanie výroby ochranných prostriedkov pre pracovníkov v prvej línii. Spojené štáty od začiatku epidémie zaznamenali viac ako 141.000 úmrtí súvisiacich s koronavírusom a okolo 3,86 milióna nakazených.

Viac o téme: RúškaPandémiaDonald TrumpWashingtonKoronavírusSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu