Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Juhoafrická republika prekročila 5-tisícovú hranicu: Občania poľavujú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mary Altaffer)

JOHANNESBURG - Počet obetí koronavírusu v JAR prekročil 5-tisícovú hranicu, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na oficiálne údaje zverejnené v nedeľu touto najviac postihnutou krajinou afrického kontinentu.

V krajine za posledných 24 hodín pribudlo ďalších 85 obetí, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 5033. Podľa údajov juhoafrického ministerstva zdravotníctva bolo za uplynulý deň zaznamenaných 13.449 nových prípadov nákazy novým koronavírusom. Celkový počet infikovaných v krajine tak dosiahol 364.328.

Minister zdravotníctva Zweli Mkhiz vyzval obyvateľov krajiny, aby dodržiavali odporúčané hygienické opatrenia. "Ako vláda sme zmobilizovali všetky zdroje ... vláda to však nemôže zvládnuť jednostranne," vyhlásil minister. "Sme veľmi znepokojení - zdá sa, že sa dostavila únava a Juhoafričania upúšťajú od ostražitosti v čase, keď šírenie infekcie je na prudkom vzostupe," vyhlásil minister. "Vidíme slabé alebo žiadne sociálne dištancovanie v komunitách. Ľudia upúšťajú od nosenia rúšok, alebo ich nosia nasadené nesprávne," poznamenal.

"Toto bude mať priamy vplyv na zvýšenie počtu v nasledujúcich dvoch týždňoch. Naša schopnosť prekonať cyklus infekcií bude závisieť od našej ochoty zostať disciplinovaní a brať nefarmaceutické zásahy vážne," povedal minister. Vrchol pandémie v JAR sa očakáva v najbližších týždňoch. Úrady v krajine zaviedli koncom marca tzv. lockdown, ale opatrenia sa postupne zmiernili, aby sa predišlo hospodárskemu kolapsu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Vzhľadom na situáciu v súvislosti s koronavírusom ohlásil juhoafrický prezident Cyril Ramaphosana pred týždňom zákaz nočného vychádzania, a to od deviatej hodiny večer do štvrtej hodiny ráno. Na verejnosti je tiež povinné nosenie rúšok a opätovne bol zakázaný predaj alkoholu.

Viac o téme: ObeteHranicaPrekročenieMexikoKoronavírusInfikovaní
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu