Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Polícia v Čile cvičí psy: Majú detegovať osoby s KORONAVÍRUSOM

Testovanie na koronavírus v Čile
Testovanie na koronavírus v Čile (Zdroj: SITA/AP Photo/Esteban Felix)

SANTIAGO - Čilská polícia cvičí psy, aby čuchaním potu detegovali ľudí nakazených novým druhom koronavírusu, informovala v stredu agentúra AFP.

Tento výcvikový program je spoločným úsilím čilskej polície a odborníkov z Čilskej pápežskej katolíckej univerzity (PUC) v Santiagu a nadväzuje na podobný program z Francúzska. Štyri psy - tri zlaté retrievery a jeden labrador - doposiaľ odhaľovali prítomnosť výbušnín a nelegálnych drog a hľadali nezvestné osoby. Pes má 330 miliónov čuchových receptorov a schopnosť detegovať pachy 50-krát lepšie než človek.

"Vírus síce nemá žiadny zápach, ale infekcia spôsobuje zmeny metabolizmu, čo vedie k uvoľňovaniu určitého typu potu, ktorý by pes mohol odhaliť," povedal profesor veterinárnej epidemiológie Fernando Mardones. Psy dokážu rozoznať v človeku choroby, ako je tuberkulóza, malária či počiatočné štádium rakoviny. Keďže tieto zvieratá dokážu odhaliť jemné zmeny v teplote pokožky, môžu sa potenciálne využiť aj pri zisťovaní horúčky.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Charitatívna organizácia Medical Detection Dogs, ktorá využíva psov na odhalenie ochorení, ich začala cvičiť na detegovanie nákazy COVIDu-19 ešte koncom marca.Čilskí odborníci dúfajú, že výcvik psov sa dokončí už v auguste a bude ich možno poslať do terénu, najmä do oblastí s vysokým zoskupením ľudí, ako sú železničné stanice, letiská či zdravotnícke zariadenia. V krajine doposiaľ zaznamenali 319.493 prípadov nákazy COVIDu-19 a tomuto ochoreniu tam podľahlo vyše 11.000 ľudí.

Viac o téme: PsyCvičeniePolícia ČileKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu