Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Policajtov v Paríži vyšetrujú za zabitie muža pri zatýkaní: Prípad pripomína Georgea Floyda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean Francois Badias)

PARÍŽ - Vo Francúzsku sa vo štvrtok začalo oficiálne vyšetrovanie troch policajtov na základe obvinenia z neúmyselného zabitia muža, ku ktorému došlo počas zatýkania v januári tohto roka. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na zdroj z prostredia francúzskej justície.

Do rúk vyšetrovateľov sa podľa francúzskej tlače v júni dostala nahrávka, na ktorej počuť vodiča donáškového vozidla Cédrica Chouviata, ako počas zatýkania sedemkrát policajtom povedal, že nemôže dýchať. Vyplýva to z informácií francúzskeho denníka Le Monde a investigatívneho portálu Mediapart.

Právnik dvoch z vyšetrovaných policajtov však tvrdí, že Chouviat mal počas zatýkania na hlave helmu a preto zasahujúci príslušníci nemohli počuť, čo hovorí. Policajti vodiča zastavili v blízkosti parížskej Eiffelovej veže, pretože počas jazdy používal mobilný telefón a jeho poznávacia značka bola slabo viditeľná. Po chvíli sa medzi nimi strhla potýčka, informuje Le Monde.

Policajtov v Paríži vyšetrujú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

Chouviat zomrel v dôsledku udusenia a zlomeného hrtanu. Objavili sa podozrenia, že takéto zranenie mohlo byť spôsobené použitím škrtiaceho chvatu, približuje DPA. Bývalý francúzsky minister vnútra Christophe Castaner používanie takýchto chvatov obmedzil v rámci júnových reforiem polície. Po rozhorčených protestoch zo strany policajných odborov ale implementáciu tohto zákazu odložil.

Za posledné mesiace sa v Paríži konali dve veľké protesty proti policajnému násiliu a rasizmu. Protestujúci reagovali aj na zabitie Afroameričana Georga Floyda z mája tohto roka. Ten pri policajnom zatýkaní viac ako 20-krát nahlas povedal, že nemôže dýchať. Prezident Emmanuel Macron sa v utorok vyjadril, že bude požadovať inštaláciu kamier na uniformách policajtov v záujme "opätovného vybudovania dôvery medzi obyvateľmi a políciou," približuje DPA.

Viac o téme: ZabitieZatýkaniePolícia FrancúzskoParíž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu