Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Trump podpísal zákon o sankciách voči Číne: Odňal obchodné výsady Hongkongu

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump podpísal v utorok zákon, ktorý uvaľuje sankcie na čínskych predstaviteľov a inštitúcie zodpovedné za potlačovanie autonómie Hongkongu. Zároveň zrušil osobitný štatút, ktorý poskytoval Hongkongu výhody pri obchodovaní s USA, informovala agentúra AFP.

Peking okamžite avizoval, že prijme odvetné opatrenia voči Spojeným štátom. "Čína podnikne nevyhnutné kroky k ochrane svojich legitímnych záujmov a uvalí sankcie na príslušných amerických činiteľov a subjekty," uvádza sa v stredajšom vyhlásení čínskeho rezortu diplomacie. Trumpove rozhodnutia sú reakciou na nový bezpečnostný zákon týkajúci sa Hongkongu, ktorý presadil Peking. Podľa kritikov táto kontroverzná legislatíva narušuje autonómiu Hongkongu, ktorú sa Čína zaviazala rešpektovať pri prevzatí tohto územia od Británie.

Podľa Pekingu je nový bezpečnostný zákon potrebný pre obnovenie poriadku v Hongkongu, ktorý vlani narušili masové demonštrácie proti posilňovaniu čínskeho vplyvu a za demokratické reformy. Donald Trump v utorok podpísal zákon, ktorý umožní zavedenie sankcií voči čínskym komunistickým predstaviteľom zodpovedným za narušovanie autonómie Hongkongu a tiež voči hongkonským policajným jednotkám zasahujúcim voči prodemokratickým demonštrantom. Zákon otvára cestu aj k zavedeniu sankcií voči bankám, ktoré s týmito "narušiteľmi" hongkonskej samosprávy spolupracujú a umožňujú im finančné transakcie.  

K Hongkongu budú pristupovať ako k zvyšku Číny

"Tento zákon dáva mojej administratíve silné nástroje na vyvodenie zodpovednosti voči jednotlivcom a inštitúciám podieľajúcim sa na potláčaní slobody Hongkongu," vyhlásil v utorok šéf Bieleho domu. Neslobodný Hongkong už podľa Trumpa nemôže mať špeciálne privilégiá pri obchodovaní, aké doposiaľ Spojené štáty priznávali tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny. Preto sa americký prezident rozhodol tieto výsady zrušiť.

"K Hongkongu budeme odteraz pristupovať rovnako ako k zvyšku Číny: nijaké špeciálne privilégiá, nijaké zvláštne zaobchádzanie v ekonomickej oblasti, žiaden export citlivých technológií," vyhlásil Trump v utorok v Ružovej záhrade Bieleho domu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že Hongkong už za týchto okolností nebude schopný udržať si konkurencieschopnosť na otvorených svetových trhoch a preto dôjde k jeho úpadku. "Z Hongkongu odíde mnoho ľudí," predpovedal Donald Trump.

Viac o téme: SankcieČínaDonald TrumpHongkong
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu