Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Počet infikovaných v USA rastie každým dňom: Známy vedec však varuje!

Anthony Fauci
Anthony Fauci (Zdroj: SITA/AP/Al Drago/Pool)

WASHINGTON - Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1199 úmrtí na nový druh koronavírusu. Krajina zažíva obdobie, keď počty mŕtvych začali znovu stúpať. Údaj platný v stredu k 02.30 h SELČ (v utorok miestneho času) oznámila americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Počet denných úmrtí v USA nepresiahol 1000 od 10. júna. USA zaznamenali celkovo 127.322 mŕtvych na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom, dodala univerzita so sídlom v meste Baltimore. Spojené štáty nahlásili za posledných 24 hodín takisto 42.528 nových prípadov infekcie. Z dôvodu zvýšeného počtu mŕtvych a nakazených muselo mnoho štátov USA, predovšetkým na juhu a západe, zastaviť svoj proces znovuotvárania.

Štát Texas prekonal v utorok svoj denný rekord, keď zaznamenal 6975 nových prípadov nákazy. V štáte Kalifornia medzitým testovali pozitívne na koronavírus vyše tisíc väzňov v najstaršej väznici štátu San Quentin, uviedli miestni predstavitelia.

"Je jasné, že teraz to nemáme pod úplnou kontrolou," povedal americký odborník na infekčné choroby Anthony Fauci, popredný člen poradnej skupiny prezidenta Donalda Trumpa pre pandémiu koronavírusu.

Doktor Fauci varoval, že prípady nového koronavírusu sa môžu v USA viac ako zdvojnásobiť na 100.000 denne, ak úrady a verejnosť neurobia kroky na potlačenie pandémie. Fauci, tak ako aj iní vplyvní predstavitelia, vyzval Američanov a predovšetkým mladých ľudí, aby si zakrývali tvár rúškami a vyhýbali sa davom, čo je spôsob na zastavenie pandémie.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Uznávaný americký odborník na infekčné choroby a expert Bieleho domu na nový druh koronavírusu doktor Anthony Fauci upozornil, že prípady nákazy môžu v USA narásť na 100.000 denne, ak Američania nezačnú dodržiavať odporúčania úradov verejného zdravotníctva.Fauci sa tak vyjadril na vypočúvaní v Senáte k znovuotváraniu škôl a pracovísk. Imunológ dostal otázku, aké predpovedá následky nedávneho nárastu nákazy v niektorých amerických štátoch - odpovedal, že nemôže uviesť presnú predpoveď, ale je presvedčený, že to bude "veľmi znepokojujúce".

"Teraz máme nad 40.000 nových prípadov nákazy denne. Neprekvapí ma, ak v prípade, že sa niečo nezlepší, stúpneme na 100.000 denne. Takže som veľmi znepokojený," povedal Fauci, šéf amerického Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby (NIAID).

Fauci varoval, že oblasti s najnovšími výskytmi infekcií ohrozujú celú krajinu, vrátane tých jej častí, ktoré už dosiahli pokrok v znižovaní prípadov ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom. Fauci spomenul nedávny videozáznam zachytávajúci ľudí združených v davoch, často bez rúšok a ignorujúcich aj iné bezpečnostné pokyny úradov.

Viac o téme: NárastUSAKoronavírusInfikovaníAnthony Fauci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu