Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Americké lietadlá pri pobreží Aljašky monitorovali štyri ruské prieskumné stroje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Russian Defense Ministry)

WASHINGTON - Americké vojenské lietadlá v sobotu asi osem hodín monitorovali neďaleko Aljašky let štyroch ruských prieskumných strojov, informovala agentúra AFP. Ruské stroje TU-142 sa dostali do vzdialenosti asi 65 námorných míľ južne od reťazca Aleutských ostrovov a v aljašskej identifikačnej zóne protivzdušnej obrany (ADIZ) sa nachádzali osem hodín. 

Severoamerické letecké obranné velenie (NORAD) vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti Twitter napísalo, že ruské lietadlá zostali v medzinárodnom vzdušnom priestore a nevstúpili do vzdušného priestoru USA alebo Kanady. ADIZ je oblasť, v ktorej pohyb lietadiel monitorujú letecké sily jednej alebo viacerých spriatelených krajín, takže majú viac času na reakciu na nepriateľské konanie, napísala agentúra AFP.

USA vytvorili štyri z týchto zón a ďalšie si založilo aj viac ako tucet iných štátov. Ako poznamenala AFP, tento mesiac je to už štvrtý takýto incident neďaleko Aljašky. Ruské ministerstvo obrany pred tým - 29. mája - zverejnilo zábery na dva americké bombardéry B-1, ktoré Rusko monitorovalo po ich preletoch nad Baltským a Čiernym morom v blízkosti územia Ruska.

Viac o téme: RuskoUSAPrieskumné lietadláVojenské lietadláAleutské ostrovyTU-142
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu