Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dve hlavné politické strany v Írsku vytvorili koaličnú vládu so Stranou zelených

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinksktock.com)

DUBLIN - Dve hlavné politické strany v Írsku vytvorili v piatok koaličnú vládu so Stranou zelených, informovala agentúra AFP.

Na základe predchádzajúcej dohody budú strana Fine Gael dočasného premiéra Lea Varadkara a strana Fianna Fáil pod vedením Micheála Martina vládnuť spolu s menšou Stranou zelených. Vytvorí sa rotácia na poste predsedu vlády. Tým sa stane najskôr Martin, a to do konca roku 2022, keď funkciu odovzdá späť Varadkarovi.

Ľavicovú nacionalistickú stranu Sinn Féin takáto dohoda vylúčila z vlády, aj keď vo februárových voľbách dostala najväčší podiel hlasov. Výsledky volieb boli úderom pre Fianna Fáil i Fine Gael, centristické strany, ktoré dominovali írskej politike, odkedy krajina pred storočím získala nezávislosť od Británie.

Fianna Fáil má v 160-člennej dolnej komore parlamentu 38 kresiel, Sinn Féin 37, Fine Gael 35 a zelení 12 poslancov.  Následné dlhé rokovania o novej stabilnej vládnej koalícii skomplikovali aj celoštátne obmedzujúce opatrenia vyhlásené v marci s cieľom zamedziť šíreniu nového koronavírusu.

Viac o téme: VládaKoalíciaÍrsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu