Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Maďarsku platia výstrahy pred búrkami: Dunaj stúpa, platí prvý stupeň pohotovosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BUDAPEŠŤ - Výstrahu druhého stupňa pred búrkami vydala v piatok maďarská meteorologická služba OMSZ pre župy na severovýchode krajiny, informovala agentúra MTI.

Silné búrky hrozia v Boršodsko-abovsko-zemplínskej, Hajducko-bihárskej, Hevešskej, Novohradskej a Sabolčsko-satmársko-berežskej župe. Stredný stupeň výstrahy pred búrkami môže byť ešte v piatok vydaný aj pre oblasti Budapešti, Peštianskej a Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župy. Vo zvyšku krajiny platí prvý stupeň varovania pred búrkami, pričom na niektorých miestach hrozí aj prietrž mračien.

Hladina Dunaja kulminovala

Na Dunaji hladina rieky kulminovala pri Budapešti už v stredu, na Tise však ešte stále platí prvý stupeň povodňovej pohotovosti, informovala v piatok v hovorkyňa riaditeľstva maďarského vodohospodárskeho podniku OVF Gabriella Siklósová.

Podľa internetového vydania denníka Magyar Hírlap hovorkyňa spresnila, že pri hlavnom meste hladina Dunaja kulminovala na 483 centimetroch, pričom dolné dunajské nábrežia zatvárajú až pri hladine 640 centimetrov.

Situácia na Tise je však pre vysoké množstvo zrážok vážnejšia, preto je tam vyhlásený prvý stupeň povodňovej aktivity. V Segedíne pre vysokú hladinu Tisy v piatok uzatvorili Nábrežie Mátyása Huszára. Po Tise sa podľa vodohospodárov plaví množstvo odpadu, ktoré záplavová vlna strhla so sebou z územia Ukrajiny a Rumunska. Do utorka rána vyzbierali z rozvodnenej rieky 900 kubických metrov odpadu.

Viac o téme: PočasieBúrkyMaďarskoDunajBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu