Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brutálna masakra v Mexiku: FOTO Útočníci mučili a upálili pätnásť domorodcov, šokujúce slová starostu

V Mexiku zavraždili 15 domorodcov
V Mexiku zavraždili 15 domorodcov (Zdroj: Twitter/Monitor Oaxaca)

OAXACA – Pätnásť ľudí, z toho dve ženy, brutálne zavraždila skupina ozbrojencov na juhu Mexika v štáte Oaxaca. Podľa miestnych médií bol príčinou nedeľného útoku, pri ktorom boli obete mučené a upálené zaživa, dlhodobý spor miestnych zločineckých skupín o hegemóniu v oblasti strategickej pre obchod s ukradnutým palivom či pre pašovanie migrantov. Podľa denníka El Universal šlo o stret skupín, z ktorých jedna podporuje miestneho starostu a druhá jeho vedenie neuznáva.

Úrady mestečka San Mateo del Mar, v ktorého katastri sa masakra odohrala, uviedli, že strety ozbrojených skupín nie sú v oblasti nezvyčajné.

Čítajte aj: Jeden z najväčších masakrov v Československu: Stovky mŕtvych, brutálna poprava piatich chlapcov

Túto udalosť však označili za "bezprecedentnú" a vyzvali aj federálnu vládu, aby čin vyšetrila. Tiež mexická komisia pre ľudské práva vyzvala vládu, aby v regióne zaistila ochranu obyvateľov, a uviedla, že na zintenzívnenie násilností v oblasti upozorňovala už predtým.

Starosta San Matea Bernardino Ponce uviedol, že vďaka zásahu polície sa podarilo zabrániť ešte väčšej masakre, zachrániť sa ale podarilo len dvoch ľudí z napadnutej skupiny. Starosta tiež novinárom oznámil mená šiestich podozrivých, vrátane jednej ženy, ktorí podľa neho útok vykonali.

Asociácia miestneho domorodého obyvateľstva viní miestneho starostu a jeho spojencov, tamojšieho vplyvného podnikateľa Jorgeho Arroya, z napojenia na kriminálne skupiny, ktoré podľa združenia terorizujú mieste indiánske obyvateľstvo. Práve to sa stalo terčom útoku, ktorý sa odohral v nedeľu. Starosta obvinenia odmieta.

Podľa denníku El Universal bol Ponce zvolený starostom San Matea vlani v októbri v sporných voľbách, ktoré sprevádzalo násilie aj pálenie volebných urien.

Prokuratúra štátu Oaxaca už začala vyšetrovanie útoku na obec Huazantlán del Río, ktorý sa odohral v noci z nedele na pondelok. Zatiaľ nie je jasné, čo mu predchádzalo a čo bolo jeho bezprostrednou príčinou. Miestne médiá v tejto súvislosti pripomenuli, že začiatkom mája bol v tej istej obci zavraždený jeden z predákov miestnej samosprávy. Zo zosnovania jeho vraždy obvinila domorodá komunita starostu Ponceho.

Viac o téme: MexikoÚtokMasakra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu