Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Incident na hraniciach Indie s Čínou, o život prišlo až 20 vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠRÍNAGAR - Až 20 vojakov prišlo o život v noci na utorok počas incidentu pri spoločnej hranici s Čínou v údolí rieky Galván, ktoré sa nachádza v kašmírskom regióne Ladákh. Informovala o tom agentúra AP.

Indická armáda pôvodne hlásila smrť troch indických vojakov. Ďalších 17 vojakov však neskôr podľahlo zraneniam, ktoré utrpeli v prostredí s veľkou nadmorskou výškou s teplotami pod bodom mrazu. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí v utorok tento incident potvrdil a obvinil Indiu z prekročenia hraníc a "útoku na čínsky personál". Čína nespomenula žiadne úmrtia či zranenia vo svojich radoch.

Spoločná 3500 kilometrov dlhá hranica, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma nukleárnymi veľmocami - Indiou a Čínou. Za posledné desaťročia však nedošlo k žiadnym úmrtiam, aj keď od mája sa do sporu zapojili tisíce vojakov z oboch krajín. Len minulý týždeň čínsky minister zahraničných vecí Wang I uviedol, že vzájomný pohraničný spor budú krajiny riešiť prostredníctvom diplomatických kanálov a "pokojnej diskusie".

Indický minister zahraničných vecí Subrahmanjam Džajšankar neskôr vydal podobné vyhlásenie. Indické médiá a iné zdroje však naznačili, že sa zdá, že India prenikla do čínskych oblastí, ktoré obsadzuje Čínska ľudová oslobodzovacia armáda, vrátane severnej strany jazera Pangong Tso a častí strategicky dôležitého údolia rieky Galván.

Viac o téme: VojaciKonflikt ČínaIndiaGalvánKašmín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu